geld

Zo budgetteer je als de salarisbetaling frequentie veranderd

Jarenlang werd mijn salaris wekelijks gestort. Elke dinsdagmiddag stond het salaris wat ik die week ervoor had verdiend op mijn rekening. Ik was daar aan gewend. Er zijn momenten geweest dat ik (tijdelijk) weer maandelijks kreeg uitbetaald, dat was dan weer heel erg wennen. In een tijd waarin mensen wellicht van baan en misschien frequentie van betaling veranderen dacht ik dat wat tips om daarop in te spelen wel handig zouden zijn.

Potjes maken

In de beginperiode dat ik wekelijkse betaling kreeg kon je nog nergens potjes voor aanmaken bij je bank. Dat betekende echter niet dat ik niet met potjes werkte. Ik wist precies wat ik uit kon geven aan boodschappen of onzin en wat ik juist moest op sparen voor mijn vaste lasten. Alle vaste lasten gingen wel naar mijn spaarrekening en de rest liet ik op mijn lopende rekening staan. Later maakte ik losse potjes voor alles, als ik dan een betaling moest doen (of er een incasso aan zou komen) zorgde ik dat het geld naar mijn betaalrekening werd overgezet. Dit klinkt misschien als omslachtig, maar ik vond het prettig om bovenop mijn geld te zitten. En eerlijk gezegd; dat vind ik nog steeds heel fijn want als zzp’er krijg je ook niet standaard op de 25ste van de maand je salaris gestort.

Wat moet je dan wegzetten?

Het is wel handig om te weten wat je kan verwachten als inkomen. Als je ‘gewoon’ vaste uren werkt en dus elke week hetzelfde bedrag op je rekening gestort krijgt is dat wat makkelijker dan als je wisselende inkomsten hebt. Naast dat je moet weten wat er in komt, is het ook goed om te weten wat er uit gaat. Alles wat er uit gaat, want het zijn niet alleen grote bedragen zoals huisvesting en verzekeringen, ook die koffie op weg naar werk of een abonnement voor Spotify zijn uitgaven. Pas als je alles op een rij hebt kun je goed budgetteren en beslissen wat je weg moet zetten. Als je vaste lasten €1000,00 per maand zijn en je elke week betaald krijgt, zul je elke week (€1000 maal 12 maanden gedeeld door 52 weken) €230,77 moeten reserveren.

Overzicht houden

Overzicht houden kan soms moeilijk zijn, juist als de frequentie van je inkomen verandert. Dat geldt trouwens net zo goed als je van wekelijkse salarisbetaling naar maandelijkse betaling gaat. Waar je gewend bent om ¼ van het bedrag op je rekening te krijgen en het te verdelen krijg je nu ineens een overweldigend bedrag op je rekening. Het is dan makkelijk om je rijk te rekenen, terwijl je (in de meeste gevallen) niet ineens 4 keer meer inkomen hebt. Al kan het met een storting midden in de maand ook voelen als ‘extra’ geld, zeker als je er nog niet aan gewend bent.

Buffer

Zelf vind ik het fijn om voor mijn vaste lasten potje een buffer van een maand te hebben, naast mijn gewone spaargeld en buffer. Dit is puur gevoelsmatig om niet telkens een lege bankrekening te hebben als alles betaald is. Maar ook omdat ik (zeker in uitzendwerk) merkte dat niet alle betalingen altijd even soepel gingen. Dan keurde mijn manager de uren weer eens niet goed voor maandag 12 uur en kreeg ik mijn geld pas de week erop. Geen ramp als je dat op kan vangen, maar super stressvol als dat niet lukt! Natuurlijk kun je dit zo oplossen als je zelf prettig vind, erop voorbereid zijn geeft echter wel heel veel rust.