kookboek budgetproof jamie oliver budget goedkoop courgette tomaten pannen
Bespaartips

Zo gebruik je een kookboek, zonder dat je over je budget gaat

Valentijnsdag is een uitgesproken moment om lekker uitgebreid te koken voor je geliefde. Of voor een goede vriend, ouder of ander persoon die je je liefde wilt tonen. Daarvoor is het niet gek om in de kookboeken te duiken en ik heb er veel. Vooral Jamie Oliver is hier favoriet. Maar soms haal ik ook gewoon inspiratie van internet of uit supermarkt magazines zoals Allerhande. Ik loop er dan vaak tegenaan dat ingrediënten voor zo’n recept me flink wat zal gaan kosten. Niet alleen vanwege de prijs, maar soms ook omdat ik stad en land af moet om iets te bemachtigen. Daarom gebruik ik vaak wat hacks om het gewenste resultaat te krijgen zonder dat ik mijn spaarpot hoef open te breken.

Bekijk budgetproof opties

Voor recepten in kookboeken wordt vaak gekozen voor de mooiste, meest luxe opties. Maar dat is echt niet altijd nodig. Kies met je hoofdingrediënten voor topkwaliteit, maar kies voor alternatieven bij je minder prominente ingrediënten. Het is een afweging of je dure, shii take moet kopen of toch gewoon voor kastanje champignons kan gaan. Kies je voor bimi of voldoet broccoli? En moeten het echt sugar snaps zijn of is het gerecht net zo lekker met sperzieboontjes? Die keuze maak je zelf, maar door de juiste keuzes te maken kan een gerecht al de helft goedkoper zijn zonder dat je in levert op de smaak.

Kruiden en specerijen

Soms zijn verse kruiden onmisbaar, maar in veel andere gevallen zijn gedroogde of ingevroren versies prima opties. Nou zijn gedroogde kruiden ook al vrij prijzig, maar bij Søstrene Grene kun je voor nog geen euro een flinke zak vinden, let wel op want bij Flying Tiger verkopen ze ook kruiden maar deze zijn meteen stukken duurder! Ook bij Lidl, bijvoorbeeld tijdens de Aziatische en Arabische weken, kun je goedkope kruiden en specerijen vinden. Sommige verse kruiden en bijvoorbeeld specerijen als gember zijn ook prima in te vriezen. Ik heb een hele gember in mijn vriezer liggen en als ik dit nodig heb rasp ik zoveel af als ik wil van de bevroren wortel en de rest gaat terug voor de volgende keer. Sommige kruiden worden ook in de supermarkt gewoon kant-en-klaar bevroren verkocht dat scheelt ook weer een beetje budget en geeft wel die verse kruidenbeleving. Genoeg opties dus om te besparen zonder in te leveren op smaak.

Vers versus houdbaar

Niet alleen kruiden kun je uit de vriezer of een potje nemen, ook voor andere producten kun je kiezen voor langer houdbare opties in plaats van verse keuzes. Niet elke houdbare optie is een even goede vervanger van vers, maar er best wel wat geld te besparen als je de juiste keuze maakt. Daarnaast is het ook nog wel eens de vraag of je iets wel kant-en-klaar moet kopen. Verse pasta, bijvoorbeeld, is heel eenvoudig zelf te maken en kost geen drol, terwijl de beleving van zelfgemaakte pasta juist luxe aanvoelt voor je gast. Hetzelfde geld voor (plat)brood of smeersels als kruidenboter, hummus of pesto.

Vorm of soort

Staat er in het recept dat je kleine mozzarellabolletjes moet gebruiken? Kies dan gewoon voor een grote bol die je in stukjes snijdt. Moet je een pastavorm gebruiken die alleen bij de dure A-merken te vinden is? Ga dan voor een versie die erop lijkt van een huismerk. Zo zijn er wel meer opties en keuzes waarbij een verschil in vorm of soort een enorm verschil kan maken in prijs, kies wanneer de vorm belangrijk is en wanneer je het op een andere manier kan oplossen.

Kijk verder dan je neus lang is

Vaak zijn  producten die je voor een recept moet aanschaffen niet de producten die je daarna nog dagelijks gebruikt. Het is daarom slim om bij je opvolgende maaltijdplan rekening te houden met de ingrediënten die nog in je (koel)kast liggen. Het is namelijk zonde om deze weg te gooien en te verspillen. Kijk ook of er opties zijn om producten zelf langer te bewaren, zodat je meer tijd hebt om ze op te maken. Misschien was het recept wel zo’n succes dat je het later nog eens wil maken en dan kan je de overgebleven ingrediënten nog eens gebruiken!

Ga jij iets speciaals koken voor jouw Valentijn of vier je het op een andere manier?

2 gedachten over “Zo gebruik je een kookboek, zonder dat je over je budget gaat”

  1. Wij zouden voor hapjes gaan vanavond maar omdat we morgen sushi gaan maken doen we dit niet. Sushi maken kost ook al rond de €15 aan ingrediënten dus dat is 100% meer dan we überhaupt per dag besteden aan eten

Reacties zijn gesloten.