bbq on a budget barbecue budgetproof
Boodschappen

Zo is je barbecue gezellig maar budgetproof

Yes! We hebben een tuin, we kunnen ein-de-lijk zelf, thuis barbecueën. Het is er nog niet van gekomen om voor een barbecue te zorgen. Maar ik hoop dat we nog een lange, mooie zomer tegemoet gaan waarin we naar hartenlust kunnen grillen. Mij werd gevraagd om budgettips voor de barbecue. Nu is dit dus pas de eerste zomer dat ik effectief zelf de grill kan aansteken en wellicht dat ik volgend jaar dus nog veel meer tips heb, maar dit zijn de manieren waarop ik mijn kosten graag laag hou.

Kwaliteit boven kwantiteit

Laat ik meteen dit punt even tackelen. Want zoals ik barbecueën ken gaat het vooral om kwantiteit en niet om kwaliteit. Dat vind ik jammer, want kolen zijn juist ideaal om vlees lekker mee te bereiden. En trouwens niet alleen vlees. En het hoeft daarvoor helemaal geen fancy keramische barbecue te zijn. Jamie Oliver gebruikt in zijn buitenkeuken gewoon een bakstenen barbecue. Wellicht moet je wel een beetje leren koken op open vuur, maar leren (of kunnen) koken is sowieso wel een belangrijk aspect van besparen…

Denk vooruit

Als op zaterdag de zon besluit te schijnen en de temperatuur boven de 20 graden durft te gaan besluit heel Nederland om te gaan barbecueën. Dan zijn de schappen bij de supermarkt leeg. Maar als de zon een aantal dagen achter de wolken blijft en het vooral regent worden de barbecue producten niet verkocht. Maak juist dan gebruik van de kortingsstickers die de verschillende winkels dan op producten plakken. Stop ze in de vriezer en jij hoeft op die zonnige zaterdag niet te vechten om het laatste pakje speklappen. Ook voor meer houdbare producten is het verstandig om vooruit te kijken trouwens. Wellicht een beetje te laat, maar na kerst kunnen sauzen best wel eens flink goedkoper zijn. Puur omdat er dan iets van sterren op staan. Maar vaak zijn ze nog wel een jaar houdbaar en dus prima te gebruiken voor de barbecue!

Gebruik wat je nog in huis hebt

Ja, het is lekker om alles wat lekker is maar in je mandje te gooien. Maar voor je naar de winkel gaat voor de essentials is het verstandig om eerst een kijkje in je koelkast te nemen. Het klinkt zó simpel, maar het is toch iets waarvan ik ook keer op keer hoor dat mensen het niet doen. Dus ik trap deze open deur graag nog een keer in. Er liggen vast nog wel groenten in je koelkast waar je iets mee kan. Bekijk eerst wat je kan gebruiken voor je naar de winkel gaat. Bekijk ook even je vriezer. Want dat er geen ‘bbq’ sticker op die hamburgers of worstjes zat betekent niet dat ze er niet op kunnen. Ook een goede extra tip bij de vorige stap trouwens. Veel speciale barbecue specialiteiten zijn stukken duurder dan hun onbewerkte tegenhanger. Zelf een lekkere marinade maken en/of zelf kip aan spiesjes rijgen. Het is vaak lekkerder, scheelt in ongezonde ingrediënten en is nog goedkoper ook.

Verspil je eten niet

Volgens mij zetten veel barbecueërs al het vlees dat ze van plan zijn te maken buiten op een tafel. Zodat degene die staat te grillen niet steeds naar binnen hoeft om nieuw vlees te pakken. Maar wat er dan niet op gaat kan linea recta de vuilnisbak in. Mega zonde. Zorg dus dat je niet teveel vlees uit de koelkast haalt. Wat er wel al uit is kun je eventueel bakken (op de grill of dezelfde avond nog in een pan) en nog 1 dag bewaren in de koelkast. Ga sowieso altijd uit van een restjesdag na een barbecue. Zorg voor de zekerheid wel dat je een opwarmertje in de vriezer hebt als je familie (of gasten, als dat straks weer mag) hongeriger waren dan verwacht.

Niet alleen vlees

Ja, ik heb het steeds over vlees. De meeste mensen zullen het ook hebben over vlees als ze het over barbecueën hebben. Maar er zijn ook heel veel lekkere gerechten te maken met groenten voor op de barbecue. Zo deelde ik zelf al eens een heerlijk recept met aubergine, maar ook (gemarineerde) wortels zijn lekker. Of wat denk je van spiesjes met champignons en paprika. Ook vegetarische vervangers zijn natuurlijk een goede optie. Zet naast de producten van de barbecue ook lekker vullende bijgerechten op tafel. Zoals mijn aardappelsalade van restjes. Of rauwkost, want een paprikaatje hier en een komkommertje daar vult haast net zo hard als het stokbrood met kruidenboter.

Voor meer tips verwijs ik je ook graag naar het artikel dat ik vorig jaar schreef over dit onderwerp. Wellicht zijn er wat overlappingen. Maar van de andere kant; niet alle tips uit 2019 kunnen in 2020 worden toegepast helaas…

2 gedachten over “Zo is je barbecue gezellig maar budgetproof”

  1. Ik hoop dat we hier over een 2-3 week de achtertuin eindelijk zover klaar kunnen maken dat we er kunnen zitten. Dan alleen even een bbq aanschaffen en dan heerlijk genieten, ik begin alvast met ideeen opdoen!

  2. Wij bbq – en normaal maar een paar keer per zomer en dan pakken we wel altijd wat meer uit. We hebben een elektrische weber en een kolen versie van hetzelfde merk. Meestal eten mijn ouders mee, soms nog wat vrienden. We maken alle spiesjes zelf. Vinden we echt veel lekkerder. o.a. kipsaté. sjasliek, gemarineerde biefstuk met champignons ertussen, garnalenspiesjes en zelf gemaakte hamburgers. Ik haal dan wel wat worstjes. In zo’n alufolie bakje doen we courgette , paprika, uit, champignons met oliefolie en lekkere kruiden en dat wordt dan erg lekker op de bbq. Ook doen we maiskolven en broodjes met knoflook olijfolie op de bbq.
    Erbij snij ik altijd een grote bak watermeloen. We maken een simpele salade en wat rauwkost erbij en stokbrood. Samen met wat sausjes die we in huis hebben.
    Vlees blijft in de koelkast maar alles wordt gebakken en dat eten we dan lekker de volgende dag. Ik haal wel altijd ruim. Er wordt ook altijd goed gegeten. Zelf eet ik bijna alleen groente en de garnalen. Ik ben niet zo weg van (grote hoeveelheden) vlees.

Reacties zijn gesloten.