boodschappenroutine
Boodschappen

Zo maak ik mijn boodschappenlijstje

Een boodschappenlijstje maken, we doen het waarschijnlijk allemaal wel eens. Het kan je helpen om bepaalde boodschappen niet te vergeten. Of als je nogal gevoelig bent voor impulsaankopen kun je het daarmee voorkomen. Daarbij kan een goed boodschappenlijstje je helpen om te besparen. En dit is hoe ik mijn boodschappenlijstje maak.

Ik sorteer het boodschappenlijstje op looproute

Sommige supermarkt apps hebben de mogelijkheid om een boodschappenlijstje te maken en te sorteren op looproute. Als ik naar een supermarkt ga die die optie niet heeft, doe ik dat zelf. Over het algemeen zijn supermarkten hetzelfde ingericht, met enkele kleine nuances per keten. Zo heeft de ene winkel de groente en fruit afdeling vooraan, met daarachter de broodafdeling. Bij andere ketens is het precies andersom. Waarom dit is heb ik al wel eens uitgelegd in een ander artikel, deze kun je hier lezen.

Eerst lees ik de reclamefolder van de winkel waar ik heen ga

Natuurlijk is mijn boodschappenlijst ook gebaseerd op de folderacties. Daarom bekijk ik die altijd even grondig als ik mijn boodschappenlijstje maak. Welke dingen heb ik deze week nodig en wat kan ik gebruiken voor in mijn voorraad? Natuurlijk alleen de items waar echt heel goede deals op zitten gaan met me mee voor in de voorraad. Maar groente en fruit kies ik echt uit op aanbiedingen en op seizoen. Voor de beste prijs en duurzaamste optie.

Mijn voorraadkast in belangrijk in mijn planning

Eigenlijk is mijn voorraadkast niet zo belangrijk als mijn vriezer en koelkast, want daar zitten de meeste dingen in die ik op kan peuzelen. In mijn voorraadkast liggen meer de dingen die ik toch wel opeet. Zoals rijst en pasta. Mijn vriezer ligt vol met groente, fruit en vlees(vervangers) waarmee ik nog veel heerlijke maaltijden kan maken. Door daar rekening mee te houden hoef ik stukken minder te kopen en kan ik zo flink besparen.

Er is altijd ruimte voor afprijzingen

Net zei ik nog dat ik rekening hou met mijn voorraad. Als ik geen afprijzingen tegenkom dan hoef ik dus niets te kopen. Maar als ik wél goede afprijzingen tegenkom, maak ik daar natuurlijk maar al te graag gebruik van. Zeker op plekken waar ik folderacties en afprijzingen kan combineren of de afprijzingen heel goed zijn. Soms kan ik deze ook nog verwerken in mijn plannen voor de komende week, anders kan ik het altijd nog invriezen.

Ik koop alleen wat ik van plan ben te eten

Dit is misschien wel mijn belangrijkste regel die ik heb als het gaat om mijn boodschappenlijstje. Of het nu gaat om producten die ik in mijn vriezer of voorraad kan stoppen voor later. Of verse producten die direct op moeten. Ik koop alleen maar producten waarvan ik zeker weet dat ik ze ga gebruiken. Geen ‘voor het geval dat’ aankopen dus. Die eindigen (bijna) altijd in de vuilnisbak en dat is helemaal zonde. Daarom koop ik zelden iets waarvan ik nog niet weet of het lekker is, zonder er direct een plan mee te hebben.

Nou moet ik heel eerlijk zeggen dat ik de laatste tijd geen ‘boodschappenlijstje’ meer heb gemaakt. Laatst vertelde ik al dat ik (bijna) elke dag even naar de winkel ga als ik ga wandelen. Dus dan neem je niet elke keer een hele lijst mee, dat zou niet meer zuinig zijn. Maar alsnog gebruik ik bovenstaande trucs om te beslissen wat ik wél mee moet nemen!