Koningsdag 2019 verkopen kopen vrijmarkt rommelmarkt
Evenementen

Zo maak je Koningsdag thuis tot een succes

Maandag is het Koningsdag en na zoveel weken zijn we er wel een beetje aan gewend dat niets is zoals andere jaren. Gelukkig zijn we met zijn allen heel creatief en flexibel. Met Pasen hebben wij via een videoverbinding tot een brunch gehad met de familie. Ik vond het heerlijk. Gezelligheid van samenzijn en toch ook het gemak van je eigen huis. Natuurlijk is dit niet voor alles de oplossing, want samen komen zal ik ook wel gaan missen. Maar voor nu was het een leuke manier van samen Pasen vieren. Ook Koningsdag zal er dit jaar wat anders uitzien dan normaal. Gezien alle evenementen zijn afgeblazen zullen we er zelf een feestje van moeten maken. Ik heb nagedacht over 5 manieren waarop dat prima kan vanuit je eigen huis/ tuin.

Ouderwetse spelletjes

Koekhappen, spijker poepen, zaklopen. Allemaal spelletjes die je niet alleen op een Koningsdag festival maar ook prima thuis (al dan niet in de tuin) uit kunt voeren. Een wedstrijdje tussen de leden van het huishouden of via videobellen met vrienden of familie. Of wat denk je van een wedstrijd met de buren? Ieder in eigen tuin, natuurlijk. Ook een sjoeltoernooi is natuurlijk een enorm leuke dagbesteding en ook dat kun je via de telefoon met mensen buiten je huishouden doen.

Oranje gebak maken

Je kunt natuurlijk oranje tompoucen kopen bij Hema. Maar je kunt ook zelf aan de slag gaan en oranje gebak maken. Ben je toch weer even bezig op deze extra vrije dag. Je kan het zo gek maken als je zelf wil. Van een cake met oranje glazuur tot een taart versierd met allerlei prachtige koningshuis gerelateerde creaties van marsepein. Natuurlijk kun je ook nog gewoon zelf oranje tompoucen maken uit een pakje. Zeker een hit en zelfs voor de slechtste bakker nog wel te doen, je hoeft immers alleen maar water toe te voegen en te roeren.

Vintage bezoeken van de koninklijke familie

Dit jaar zal er geen bezoek van de koninklijke familie plaatsvinden. Maar wat moet je dan kijken terwijl je je oranje tompouce verorberd? Nou, YouTube staat vol met oude bezoeken van de familie. Typ ‘koninginnedag 1998’ in voor het bezoek van de koninklijke familie aan Doesburg en Zutphen. Of ‘Koningsdag 2016’ voor het bezoek aan Zwolle. Wel een kleine tip; gebruik het jaartal en sla 2009 over. Dat was het jaar dat niet zo gezellig eindigde en als je alleen op ‘Koninginnedag’ zoekt vind je ook die nieuwsitems. Wel helemaal leuk; de kroning van Willem Alexander uit 2013 nog eens kijken! (Wauw is hij alweer zolang onze koning?)

Je eigen silent disco

Alle leden van je huishouden een eigen koptelefoon op en hun eigen favoriete nummers én dansen maar! Allemaal meer dezelfde smaak in muziek? Wat denk je ervan om gewoon een Koningsdag festival in de woonkamer te houden? Wederom op YouTube vind je hele festival optredens van je favoriete artiesten. Zet op en doe net alsof je front row aanwezig bent. Meezingen, dansen en een lekker drankje maakt het helemaal af. Toen Pinkpop nog live werd uitgezonden op tv deed ik zo ook altijd mee.

Borrelen in de tuin

Ik ben zelf niet zo’n enorme fan van Koningsdag. Lang was het zo’n dag dat het verplicht was om er op uit te gaan. Maar ik hou helemaal niet van de drukte die Koningsdag met zich meebrengt. Vechten om een plekje op een terras. Stapvoets over een marktje. Nee, verschrikkelijk. Terwijl ik wel kan genieten van een glas wijn en borrelhapje op een terras. Of een bezoek aan een foodtruck festival. Nu moet dat thuis, maar dat betekent niet dat het minder genieten is. Maak lekkere bitterballen uit het Bourgondische bitterballen boek van Ilona de Wit bijvoorbeeld.

Ik denk dat je prima thuis een heel leuke dag kunt maken van Koningsdag. Al is het een beetje anders dan normaal, zorg ook vooral dat het een heel andere dag is dan al die andere quarantaine dagen. Dat is wat het nog het meest speciaal maakt. Geniet van elkaar. Van je geliefde, van je kinderen of van je andere huisgenoten. En maak er ondanks alles een leuke dag van.

Heb jij inspirerende plannen voor Koningsdag?

P.S. Ik schreef dit artikel daags voor de plannen voor Woningsdag werden gepresenteerd. Ik besloot dit artikel niet aan te passen, maar er worden dus ondanks de beperkingen leuke dingen georganiseerd.