bodemprijzenlijst Gierige Gerda boekenclub

Zo vind je de lekkerste wijn in de supermarkt

Normaal zou vandaag een artikel online komen over bodemprijzen van producten uit mijn voorraadkast. Nu is er 1 ding wat daar zeker niet mag ontbreken; wijn. Maar wijn is een gevoelig onderwerp. Wijn moet goed zijn, ook als hij uit de supermarkt komt. Dat doet eigenlijk alleen maar meer vragen rijzen. Wat is een goede supermarkt wijn nou eigenlijk? Ik ben zelf alleen een liefhebber, geen kenner. Gelukkig hebben Harold Hamersma en Esmee Langereis speciaal voor ons alle (of in elk geval veel) supermarkt wijnen geproefd en ze beoordeeld. Zo hoeven wij alleen maar de Super Supermarktwijngids open te slaan om te zien of de wijn die we willen kopen ook te pruimen is.

Super supermarktwijnen 2020

Het is een flink naslagwerk, maar dat mag ook wel want elke supermarkt heeft zijn eigen hoofdstuk. Albert Heijn is heel uitgebreid, anderen hebben maar enkele pagina’s. Wijnen hebben een cijfer gekregen van 1 tot 10 en er staat geen wijn met een cijfer lager dan een 7 in dit boek. Je weet dus altijd dat het een goede prijs/ kwaliteit is. Naast sortering op supermarkt is het boek uiteraard ook op kleur gesorteerd én op land van herkomst. Verder staat aangegeven wat de wijnsoort, afkomst, druif, alcoholpercentage, type en prijs is. Zo kun je eenvoudig in je luie stoel de keus maken in jouw prijscategorie.

Prijscategorie

Ik heb ooit eens mijn steentje bijgedragen aan een artikel over wijn op Nu.nl. Daar stelde ik dat ik voor een supermarktwijn niet meer dan €5,00 betaal. Wil ik meer betalen, dan laat ik me ook graag adviseren over een wijn. Met dit boek in de hand gaat het dan wel wat makkelijker om toch die beslissing te maken om meer uit te geven aan een wijn. Maar bij een luxe etentje zou ik toch het advies van een echte kenner erbij willen halen.

Wijn met korting

Ik zou Gierige Gerda niet zijn als ik niet ook nog korting op wijn aan zou halen. Op alcoholhoudende dranken mag in Nederland niet meer dan 50% korting worden gegeven. Dit betekent echter niet dat ik niet regelmatig meer korting heb gekregen. Zo werd er over de flessen die ik kocht bij de verbouwingsuitverkoop van mijn Albert Heijn gewoon 10% dooskorting gegeven bij 6 stuks. De uitverkoopprijs was als ‘normale prijs’ in de kassa gewijzigd en daarom rekende de kassa gewoon de dooskorting. Hierdoor betaalde ik voor de literflessen Mooi Kaap maar €1,62. Ook bij Hema betaal ik regelmatig maar een goede €2,00 voor een fles wijn. Bijvoorbeeld door met een cadeaubon te betalen die ik bij elkaar heb gespaard bij het tanken. Misschien geen absolute korting, maar ik zie het wel als een besparing op een luxe product.

Voorraad product

Wijn is voor mij echt een voorraad product geworden. Niet per se dat ik er jaren mee vooruit kan, maar wel genoeg dat ik er niet voor weg hoef. Ik heb gemerkt hoeveel het bespaard toen ik dus met 24 flessen o.i.d. kwam te zitten na de verbouwingskorting van Albert Heijn. Je koopt gewoon niet alleen wijn. Of welk ander product dan ook waar je ‘even vlug’ voor naar de winkel gaat. En dat scheelt me echt heel veel geld. Los van dat ik nu dus ook alleen nog maar (goede) wijn met extra korting drink.

Het boek kost €19,99 en is nu te verkrijgen bij o.a. bol.com.

Ik heb het boek gekregen om te reviewen en de link naar bol.com is een affiliatelink.

6 gedachten over “Zo vind je de lekkerste wijn in de supermarkt”

 1. Wijn is heel persoonlijk, door de jaren heen hebben wij vele soorten wijn geproefd en weten wij intussen welke wijnsoort, wij het lekkerst vinden. Wij hebben dit genoteerd, welke lekker is bij vis, kip, spaghetti, biefstuk ….. De wijnen zitten tussen de 7€- 12€. Wij kopen onze wijnsoort in als ze in promo staan. Wij hebben een voorraadje waar we de feestdagen mee doorkomen en de verjaardagen en etentjes met familie, vrienden voor 2 jaar. Ieder jaar vullen wij aan ,waardoor wij geen grootste bedragen uitgeven. Wij kopen gemiddeld 12 flessen wijn per jaar. Wij drinken alleen wijn bij speciale gelegenheden.

 2. Al deze kennis met aankoop van 12 flessen per jaar en dat ook nog met z’n 2en?

 3. Aan Mv Van Den Dool: de kennis van eigen smaak krijg je daar jarenlang verschillende wijnsoorten uit te proberen . Als je al 40 jaar verjaardagen, kerst viert met gezin , weet je het ondertussen al wel. Je smaak ontdekken hangt niet samen met welke hoeveelheden je drinkt. 🙂

 4. Hallo Gierige,
  De prijs van het boek kan je uitsparen. De grote Hamersma is on-line te raadplegen.
  Zoekt ook nog eens veel handiger en is actueler.
  Groeten,
  Watze

 5. Als je van witte wijn houdt: 3 Ltr. Doos bij de Aldi, 9,99 – idem bij Lidl 9,99. Beiden zijn een chardonnay en veel beter als de meeste huiswijnen in restaurants. Dit is dus maar 2,50 voor een fles goede witte wijn.

Reacties zijn gesloten.