Zorgverzekering
Actualiteiten

Zorgverzekering 2019, dit zijn de valkuilen!

We hebben nog een paar dagen om over te stappen van zorgverzekering. Heb jij al uitgezocht wat de beste keuze is? Eerder deze maand vroeg ik op Instagram waarmee mijn volgers daar moeite hadden. Ik kreeg daarop veel reacties waaruit bleek dat mensen vooral moeite hebben met kiezen wat verzekerd moet zijn. Een zorgverzekering kiezen is natuurlijk heel persoonlijk; je moet sowieso uitgaan van verwachtte zorgkosten en dat is bij iedereen anders. Zelfs onverwachte zorgkosten kunnen erg verschillen per persoon. Niemand plant een gebroken been, maar als je veel reist is de kans dat het in het buitenland gebeurd groter dan als je je deur eigenlijk niet eens uit komt. Ik kan je daarin dus moeilijk helpen. Toch zijn er wel wat algemenere struikelblokken waarover ik je meer kan vertellen.

Eigen risico

Het eigen risico is sinds de invoering van het huidige verzekeringssysteem enorm gestegen. Als je zeker weet dat je je eigen risico op gaat maken is het bij veel verzekeringen al mogelijk om elke maand een deel mee te betalen. Je betaald dan ongeveer 30 euro per maand meer aan je zorgverzekeraar, maar hoeft je aan het einde van het jaar geen zorgen meer te maken. Blijk je minder dan het eigen risico te hebben gebruikt krijg je dat natuurlijk terug. Op deze manier kun je het betalen van je eigen risico beter in je budget inpassen.

Denk je juist geen gebruik te gaan maken van zorg in het komende jaar? Dan kun je bij de meeste zorgverzekeraars kiezen voor een hoger eigen risico. Hierdoor wordt het bedrag dat je elke maand voor je polis betaald weer wat lager. Moet je onverwacht toch gebruik maken van zorg, dan komen er meer kosten voor je eigen rekening. Het is daarom alleen slim om dit te doen als jij het hogere bedrag aan eigen risico al op een (spaar)rekening hebt staan en nergens anders voor nodig hebt.

Aanvullende verzekeringen

Ook bij aanvullende verzekeringen kan het erg lastig zijn om in te schatten of je deze nodig hebt. Ga na wat je de afgelopen jaren nodig hebt gehad. Helaas is een gezond verleden geen garantie voor een gezonde toekomst, maar je laten leiden door angst kan je ook onnodig veel geld kosten. Wees dus realistisch; extra fysiotherapie als je daar nog nooit gebruik van hebt gemaakt is misschien niet nodig. Terwijl een tandartsverzekering wel verstandig kan zijn, ongeacht wat je voorgaande jaren hebt gehad. Kijk ook in dít geval weer naar je eigen financiële situatie en de eigen risico’s die ook aan de aanvullende verzekeringen kunnen kleven. Durf je het risico aan dat je het vullen van een gaatje zelf moet bekostigen? Zorgkosten kunnen heel beangstigend zijn, zeker als je maar een beperkt budget hebt, maar laat je daar ook niet door opnaaien. En onthoud je zelf en je gezin ook niet van zorg als dat nodig is, je hebt maar 1 lichaam en dat is meteen je meest waardevolle bezit.

Collectiviteitskorting

Een collectiviteitskorting krijg je als je samen met een groep anderen kiest voor een zorgverzekering. Dit kan bijvoorbeeld via je werkgever, maar ik heb ook wel eens gezien dat verenigingen dit aanbieden. Je krijgt dan korting op je premie omdat je met een grote groep kiest voor een bepaalde verzekering. Nadeel van een collectiviteitskorting is nu ook júíst dát; je krijgt met een grote groep dezelfde verzekering, terwijl (zoals ik al in de eerste alinea van dit artikel schreef) verzekeringen enorm persoonlijk zijn. Je bent dus misschien wel verzekerd voor dingen die je helemaal niet nodig hebt. En daar betaal je ook voor. Dat daartegenover staat dat je korting krijgt betekent niet per definitie dat je alsnog goedkoper uit bent, het is dus verstandig om ook dat eerst even goed na te kijken en uit te rekenen.

Het is natuurlijk wel heel last minute als je het nu nog moet regelen, al kan ik me ook voorstellen dat je er juist nu even tijd voor hebt. Ik wens je veel succes met deze puzzel.

Blijf jij bij de verzekering waar je in 2018 ook zat of stap je over naar een andere zorgverzekering?

4 gedachten over “Zorgverzekering 2019, dit zijn de valkuilen!”

  1. Vandaag nog op de valreep overgestapt! Het hele gezin naar ZieZo (zilveren kruis) bespaard ons 399 euro per jaar. Aanvullend en tand verzekerd.

Reacties zijn gesloten.