geld niet uitgeef
Besparen geld

5 dingen waar ik mijn geld niet meer aan uit geef deel 3

Ik heb al twee keer eerder vertelt aan welke dingen ik mijn geld niet meer uitgeef. Maar het blijft niet bij die 10 dingen, er zijn nog steeds veel meer dingen te noemen die ik niet meer koop.

Hobbyspullen, duur én goedkoop

Ik ben heel graag creatief bezig, heerlijk vind ik het ook om lekker door hobbywinkels te struinen. Of gewoon online natuurlijk, op Aliexpress en andere webshops. In het verleden kocht ik dan vaak de spulletjes die ik dan zag, ik had bijvoorbeeld wel meer dan 100 washi tapes, terwijl ik uiteindelijk alleen mijn 3 favorieten gebruikte. Nu probeer ik eerst op te maken wat ik nog heb of juist creatief te zijn met andere producten. Als ik dan nog écht iets specifieks nodig heb kan ik het altijd nog kopen.

Beperkt houdbare etenswaren

Soms staan er op mijn weekmenu gerechten waarbij etenswaren nodig zijn die wat minder goed houdbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan sla. Als dan die sla dan aan het begin van de week koop en mijn gerecht onverwacht uit moet stellen, dan kan het zo zijn dat deze sla niet meer lekker is. Daarom koop ik het nog zelden ‘in voren’, maar plan ik zo’n maaltijd gewoon op een avond dat ik tóch naar de winkel ga. Ook fruit koop ik bijvoorbeeld echt alleen als ik weet wanneer ik het op ga eten, omdat het soms moeilijk in te schatten is hoe lang het lekker blijft. Eten weggooien vind ik echt verschrikkelijk zonde, zeker als het eenvoudig voorkomen kan worden.

In-app aankopen bij mobiele games

Ik weet niet zeker of het nog steeds een dingetje is, maar een aantal jaar geleden had je bijvoorbeeld Farmville en Cityville. Spelletjes voor de mobiel of op Facebook, hoewel je best wel kon spelen zonder geld uit te geven, werd je toch flink verleid om wel geld uit te geven. Kleine bedragen, maar alles samen liep het toch lekker op. Dat terwijl het eigenlijk maar een irritant flutspel was. Nu kies ik er liever voor om een spel te spelen waar ik eenmalig voor betaal, zodat ik precies weet wat ik er aan kwijt ben en meestal is de gameplay dan ook een stuk interessanter.

Aankopen om me beter te voelen/ te troosten/ iets te vieren

Volgens mij ben ik niet de enige persoon die elke gelegenheid aanpakte om zichzelf te belonen. Of ik mezelf nu wilde belonen, troosten of opbeuren; ik deed het door een aankoop te doen. Op zich niet erg om dat te doen, tenzij je het eerder gaat gebruiken als smoes om iets te ‘mogen’ kopen. Nu gebruik ik liever andere trucjes om te kijken of ik iets wel echt zou moeten kopen.

Goedkope sieraden van nepzilver/goud

Ik heb vroeger veel geld uitgegeven bij winkels als Six en Claire’s, waar ik elke week wel kwam voor een ditje of een datje wat op mijn verlanglijst stond. Later werd het nog erger toen ik ontdekte dat Aliexpress sommige dingen voor maar een paar cent verkocht. Ik kocht en ik kocht; ik had echt een probleem. Weet je wat nog het ergste was? Het meeste droeg ik 1 keer en daarna nooit meer. Alles kwam in een sieraden bak terecht, kettingen raakten verstrikt en oorbellen raakten hun partner kwijt. Super verspillend, vervuilend en vooral zonde van mijn geld. Ik koop nu liever zilveren sieraden bij een juwelier óf vintage sieraden. Sommige dingen draag ik vaak, andere dingen minder vaak maar in ieder geval vind ik alles geweldig en verdwijnt er zelden nog een oorbel ongemerkt in de stofzuiger.

Welke grote ‘kostenpost’ heb jij uit je uitgavenpatroon geschrapt?

5 gedachten over “5 dingen waar ik mijn geld niet meer aan uit geef deel 3”

  1. Beauty aanbiedingen. Ik heb al zeker een jaar geen make-up meer gekocht omdat ik genoeg heb en vind dat ik dat eerst moet opmaken voor ik wat nieuw koop. Oja en verzorgingsproducten. Ik heb nog tig flessen bodylotion doucheschuim en deo op voorraad. Echt niet nodig om te hebben. Dus ook dat maak ik allemaal op en koop Dan pas weer nieuw. En ook dan echt geen hele voorraad meer. Sierraden koop ik juist cheap en niet duur omdat ik het vaak kwijtraak of kapot maak. En dat heeft echt niet altijd met de kwaliteit te maken. Bij mij zit alles in een sieradenkast, overzichtelijk en netjes. Zo zie ik precies wat ik heb en wat ik wel of niet wil kopen. Ik geef er ook niet extreem veel geld aan uit. Max 15-20 euro per jaar gok ik.

  2. Heb mijn zwembadabonnement opgezegd. Kost me €30 per maand, ik ga 5x per maand dus ik haal het er net aan uit maar ik kom net zover met fietsen en thuis via mijn apps mijn oefeningen doen.

  3. Grappig jij juist goedkope sieraden koopt! Het ging me wel vooral om dat ik dan zo hebberig werd en dus uiteindelijk veel geld aan onzin kwijt was. Als er straks een keer een modetrend komt die ik heel mooi vind (maar geen fortuin aan kwijt wil zijn) zal ik ook wel weer naar H&M of Ali grijpen hoor!

  4. Ik geef geen geld meer uit aan bloemen, vroeger kocht ik regelmatig een bos bloemen omdat het zo gezellig staat in huis, maar eigenlijk best wel zonde ,want hoe lang staat een bos? Tegenwoordig ga ik voor bloeiende planten en dan ook nog eens in een variant die na de bloei naar buiten kan. Ten eerst is een plantje meestal flink voordeliger en als je het dan ook nog eens in de tuin kan zetten i.p.v. weg te gooien dan is het rendement veel groter. Ook tijdschriften en boeken koop ik bijna nooit meer, hooguit af en toe 2e hands bij de kringloop. En die tijdschriften gaan nadat ik ze uit heb mee naar mijn werk, daar is een bewoonster met een verstandelijke beperking die het heerlijk vind om proppen te maken van papier en de boeken gaan terug naar de kringloop. Beide aankopen waren altijd behoorlijk prijzig dus levert een behoorlijke besparing op.

Reacties zijn gesloten.