blogmas 2020

Af en toe ben ik toch wel een beetje Scrooge…

Oké, de hoofdpersoon van ‘A Christmas carol’ is natuurlijk niet alleen gierig, hij is ook nogal onaardig en kil. En totaal geen kerstliefhebber, kerst is in zijn ogen een ‘humbug’ oftewel kolder. Ik ben geloof ik wel een beetje aardiger dan Ebeneezer Scrooge en hou ook nog eens heel erg veel van kerst. Maar ik ben natuurlijk wel Gierige Gerda en daar hoort een beetje vrekkigheid bij. Daarnaast is A Christmas Carol echt mijn favoriete kerstverhaal. Ik heb al veel (ik durf niet te zeggen alle) versies ervan gezien. Van bekende varianten van Disney en de Muppets, tot minder bekende (en heel slechte) varianten van Hallmark. Ja, ik heb zelfs de Barbie variant gezien! Daarom leek het me leuk, om een beetje in de sfeer te blijven en mijn eigen vrekkige gewoontes met jullie te delen. Sommige gebaseerd op dingen die Scrooge echt doet in het verhaal of een specifieke film, anderen gewoon op wat als ‘gierig’ wordt gezien in onze maatschappij.

Eerst een trui aan voordat de verwarming aan gaat

Bob Cratchit kreeg geen extra kolen voor op het vuur en ik ben ook altijd al vrij zuinig met de kachel. Anno 2022 is dat in veel meer huishoudens de realiteit. Maar ook voordat de energieprijzen door het dak gingen trok ik eerst een trui aan voor de verwarming omhoog ging. In 2021 heb ik zelfs de hele winter overdag de verwarming op 16 graden gehouden, terwijl ik thuis werkte. Het voordeel hiervan vond ik vooral; als je het binnen niet te heet opstookt is het buiten ook niet meer zo koud. Alleen nog als ik moe ben kan ik het soms zijn dat ik mezelf niet warm krijg, maar dan duik ik maar gewoon mijn bed in.

Ik bewaar ongebruikte zakjes saus, zout, melk en suiker

Toen ik nog samenwoonde haalden wij wel eens KFC, maar alleen als er een actie was waardoor we met zijn tweetjes voor minder dan  15 euro hadden gegeten. Dat is misschien niet gierig, maar wel heel lekker. Bij zo’n afhaal maaltijd krijgen we dan een hoop zout, servetten en natte doekjes. Meer dan we ooit nodig hebben voor 1 maaltijd. Deze bewaar ik allemaal voor een later moment. Trouwens hetzelfde met sausjes en dingen van Hello Fresh. Of op momenten dat het mag; suikerzakjes bij een café. Ik heb het idee dat dit wel een beetje als maf wordt gezien. Ik doe het trouwens niet alleen/ per se uit financieel oogpunt maar ook vanwege het milieu. Want de lepeltjes die we bij ijs van KFC kregen zijn ook de vaatwasser in gegaan en zijn nu mijn favoriete lepels voor toetjes. Fun fact: in de kerstvakantie van 1999 ging ik met mijn ouders naar EuroDisney en daar dronken we heel veel warme chocolademelk en daarbij kregen we (plastic) disney-themed theelepels en ook die hebben we nog jaren lang gebruikt.

Ik geef om elke cent die ik kan besparen

In de Jim Carrey versie haalt Scrooge nog vlug de 2 penny’s van de ogen van zijn dode zakenpartner voor de kist dicht gaat. Het was een gebruik eind 19e eeuw om munten op de gesloten ogen van een overledene te plaatsen om de reis naar het hiernamaals te kunnen betalen. Dus het was wel heel wat om dat een dode af te nemen. Zo erg als dat ben ik niet, maar als ik echt een paar cent kan besparen telt elke cent. Voor 20 cent te weinig verrekende korting ga ik naar de servicebalie. En als ik  7 cent kan besparen op iets wat normaal nooit korting heeft dan grijp ik dat met beide handen aan. Uiteindelijk bestaat ook een miljoen uit allemaal losse euro’s en al die euro’s weer uit losse centen.

Ik vind het zonde om mijn deals te gebruiken

Ik hoorde ooit een verhaal van een vrekkige man die was overleden. Hij had zijn tafel gedekt met een krant. Had oud kapot beddengoed op zijn bed liggen. Maar toen de kasten open werden gedaan na zijn overlijden lagen er super dure, prachtige kwaliteit lakens, tafelkleden, servetten en noem maar op. Nou ja zo ben ik ook een klein beetje, maar dan niet met mijn dure spullen maar juist met mijn heel goede deals. Haha. Oh ik schaam me er wel een beetje voor, dat zeg ik eerlijk maar eigenlijk is het gewoon heel grappig. Als ik dan een heel goede deal heb gescoord wil ik daar lang van genieten en eigenlijk niet te vlug opmaken. Ik moet me er dan soms echt wel even overheen zetten om de verpakking open te maken. Ja het is echt belachelijk, maar ik zet me er ook echt wel overheen en laat het (hopelijk) niet merken als er ooit gasten bij zijn.

Ik pas porties af

Eigenlijk heeft dit twee redenen. Eerst omdat meer maken dan je op gaat eten eigenlijk geldverspilling is. Maar nu ik me ook meer in voedselverspilling vanuit het milieuoogpunt ben gaan verdiepen is het alleen maar belangrijker. Voordeel is natuurlijk dat ik geen kinderen heb en geen fysiek beroep. Het betekent bijvoorbeeld dat ik met een pak van mijn favoriete Wereldgerechten Burrito’s drie keer kan doen. Een pak spaghetti is precies vijf porties voor Minke alleen. Ik vind het heel fijn omdat ik hierdoor niet alleen minder weggooi maar ook beter door heb wat ik verbruik.

Ik denk dat we allemaal op bepaalde zaken misschien wel een klein beetje een vrek zijn. Natuurlijk allemaal met een korreltje zout en een glimlach!