blogmas 2020

Zo kun je je kerstrecepten budgetproof maken

Kookboeken staan vaak vol met recepten waarvoor je dure, exclusieve producten nodig hebt. Hartstikke lekker, maar dat kan een recept kostbaar maken. Zeker als je een grote hoeveelheid moet kopen van iets en je het daarna niet meer van plan bent om te gebruiken. Met deze tips kun je elk recept zo naar je hand zetten dat het wél betaalbaar is.

Vervang ingrediënten voor hun goedkopere variant

Het is natuurlijk niet met alle ingrediënten te doen, maar veel producten zijn te vervangen voor een ander, eventueel goedkoper product. Cavolo nero? Neem gewoon boerenkool! Voor bimi gebruik je gewone broccoli. Regenboogwortels zien er heel leuk uit, maar zijn zoveel duurder dan gewone winterpenen. En bedenk of je voor je recept echt luxe paddenstoelen moet hebben of dat het ook lekker zal zijn met champignons. Het gaat om de combinatie van smaken die iets feestelijk maken, niet de dure producten. Daarnaast kun je hetzelfde doen met andere producten. Zo kun je in sommige (veel) recepten tahin best wel vervangen door ongezoete pindakaas.

Doe-het-zelf

Kruidenmixen zijn vaak heel eenvoudig zelf te maken van de producten die nog in je keukenkastje staan. Dat is veel goedkoper en je zit niet met een overschot. Ook voor andere ingrediënten of onderdelen van je gerecht kun je kijken of zelf maken een optie is. Hoe gaaf is het om zelf platbrood te maken? En door het zelf te doen betaal je maar een schijntje van de prijs die je in de winkel zou betalen. Er is veel meer zelf te maken dan je misschien in eerste instantie denkt.

Moet het vers?

Heb je een recept met producten die moeilijk vers verkrijgbaar zijn kijk dan eens of je ze wel in houdbare vorm kan krijgen. Kruiden zouden gedroogd kunnen zijn. Groenten in pot of blik kunnen misschien ook een goede vervanging zijn. Let dan wel altijd op dat je het juiste product neemt. Ik denk nu even aan jackfruit, wat zowel in siroop als in brine (zoutwater) ingeblikt kan zitten. En als je het dus in een hartig gerecht wil gebruiken moet je die met brine hebben en niet met siroop. Wel altijd opletten dus als je een houdbare vervanger neemt. Gelukkig is Google daarbij je beste vriend.

Laat bepaalde ingrediënten gewoon weg

Je hoeft een recept niet altijd 1-op-1 te volgen. Koken is geen wetenschap en er is niet per se een goed en fout. Anders dan bij bakken, want daarbij kun je je eindresultaat wel goed verpesten door het recept niet te volgen. Dus je kunt altijd ingrediënten weglaten die je niet lekker vindt, te duur zijn of die niet makkelijk verkrijgbaar zijn. Je kunt ook in dezelfde smaakfamilie zoeken. Zelf lust ik geen pompoen, maar wel zoete aardappel en daarom vervang ik meestal pompoen met zoete aardappel. Als je geen limoen hebt kun je ook wel eens citroen gebruiken. Ik gebruik liever geen honing meer, maar als ik dan ook geen veganistische vervanger heb kies ik ook wel eens voor pannenkoekenstroop.

Vorm of soort

Staat er in het recept dat je kleine mozzarella bolletjes moet gebruiken? Kies dan gewoon voor een grote bol die je in stukjes snijdt. Moet je een pastavorm gebruiken die alleen bij de dure A-merken te vinden is? Ga dan voor een versie die erop lijkt van een huismerk. Zo zijn er wel meer opties en keuzes waarbij een verschil in vorm of soort een enorm verschil kan maken in prijs, kies wanneer de vorm belangrijk is en wanneer je het op een andere manier kan oplossen.

Natuurlijk mag het met kerst allemaal wel een beetje luxer en specialer. Zorg dat je goed beslist wát je maaltijd tot een feestmaal maakt. Dat mag wat duurder zijn en met al het andere kan je gewoon doen, dan doe je al gek genoeg.