Besparen

Met deze tips verlaag je je boodschappenbudget enorm

Boodschappen worden duurder en ik krijg met grote regelmaat de vraag hoe mensen dit leed een beetje kunnen verzachten. Nou kan ik natuurlijk ook niet zorgen dat de prijs van je favoriete product ineens minder wordt, ik kan je wel vertellen hoe je je budget zo nuttig mogelijk besteedt.

Koop je duurste, meest gebruikte producten in de aanbieding

Simpel gezegd ga je geen grote bedragen besparen door items op voorraad te hebben waarop je € 0,20 korting kreeg. Het gaat om de grote bedragen en dat hoeven niet eens echt de grote kortingen te zijn. Deze besparingen voel je misschien niet direct, want als je echt wil besparen koop je deze producten niet voor een of twee weken. Je zorgt dat je er een paar maanden, misschien wel een heel jaar mee vooruit kan of zoveel als je budget je toestaat, want dan kun je in de toekomst dus echt besparen. Door je boodschappenbudget op te splitsen in een deel voor de wekelijkse aankopen en een deel voor voorraad aankopen kun je dit opvangen. Een weekbudget per maand voor voorraad is een goede maatstaf. Ik zelf hou er rekening mee dat ik dit bedrag in januari, februari en maart verdubbel, omdat er dan goede aanbiedingen zijn. In juni, juli en augustus trekt dat weer recht omdat er dan geen voorraad aanbiedingen zijn.

Kies je groenten en fruit lokaal en in het seizoen

Veel groenten en fruit zijn, mits je ze lokaal en in het seizoen koopt, te koop voor ongeveer € 0,50 en € 0,75 per aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Door dit ook nog eens de basis te maken van je gerechten, met daarna pas de andere ingrediënten zoals aardappels, rijst of pasta en natuurlijk vlees(vervangers) toe te voegen hou je je maaltijden heel budgetproof én gezond. Dit is een makkelijke manier om je budget te verlagen. Niet meer groenten en fruit kopen dan je daadwerkelijk gebruikt en restjes opeten is ook een goede manier om op de maaltijden te besparen. Zonder natuurlijk honger te lijden of in te hoeven leveren.

Wegblijven bij verleidingen

Ik hoor nog vaak dat mensen graag naar budgetwinkels als Action, Big bazaar en Wibra gaan omdat bepaalde huishoudelijke items daar heel goedkoop zijn. Nou heb ik sowieso al eens beschreven dat je goed moet rekenen of deze deals wel echt zo goedkoop zijn. Maar van de andere kant is het ook goed om je af te vragen of je alleen met die dingen weer naar buiten loopt, of dat er toch stiekem veel meer mee gaat. Dat valt misschien onder een ander kopje in je budget, maar bewust zijn van impulsaankopen helpt wel bij de supermarkt.

Maak bewuste keus voor gemaksproducten

Meer betalen om bepaalde dingen in de keuken makkelijker te maken hoeft niet erg te zijn. Het is alleen wel slim om je goed na te denken of je echt voor gemak betaalt. De supermarkt weet namelijk ook goed dat jij heel druk bent en dus alles aangrijpt om het leven wat gemakkelijker te maken. Ze weten ook dat de meeste mensen niet kunnen koken en daarom denken dat pakjes-en-zakjes het leven veel makkelijker maken. Veel van deze dingen zijn echter echt overbodig. Bijvoorbeeld Bobotie van Knorr wereldgerechten. En ook dingen die je leven wel veel makkelijker maken is de vraag of je daarvoor meer wil betalen. Voorgesneden groenten kunnen bijvoorbeeld al dubbel zo duur zijn en echt erg veel minder houdbaar. Wel gemak, niet dubbel betalen? Kijk eens bij de diepvriesgroenten! Ook nog eens maanden houdbaar!

Je boodschappenlijstje eens goed bekijken

In veel huishoudens zijn de boodschappen een gewoonte. Deze veranderd dan wel regelmatig, het wordt niet gedaan met de aandacht die het verdient. Kijk eens naar je bonnetjes en bedenk eens goed welke gewoonten best wel eens aan verandering toe zijn. Misschien zijn er wel dingen die je standaard koopt, die eigenlijk helemaal niemand echt zou missen. Misschien zijn er wel dingen die je makkelijk voor een huismerk kan wisselen. En natuurlijk zijn er dingen die veranderd kunnen worden waar ik geen zicht op heb. Veranderingen die geen impact hebben op je levensgeluk, maar wel op je portemonnee. Dat zijn de allerbeste!

Besparen op boodschappen gaat niet om zo min mogelijk uitgeven. Het gaat erom dat er een balans is tussen wat je zou kunnen betalen aan je boodschappen en wat je ervoor zou willen betalen. Bovenstaande tips kunnen je daarbij helpen. En natuurlijk de rest van dit blog, want ik ben natuurlijk niet voor niks bijna 5 jaar Gierige Gerda.