Weekmenu

Dit eten we in het weekend – ons weekendmenu

Regelmatig deel ik wat wij zoal eten d.m.v. mijn weekmenu. Ik probeer daar eigenlijk altijd iets van een thema aan te hangen. Anders kan het soms best wel een beetje saai zijn, zo zonder context. Mijn weekmenu’s zijn meestal van 5 dagen. De andere 2 dagen hou ik voor mezelf. Meestal omdat die dagen dan niet zo gezond waren.

Soep met brood

Zelfgemaakte soep! Ik hou niet zo van soep, tenminste als ik aan soep denk dan is het van die tomatensoep met ballen uit blik. Of veel te zoute groentesoep. Nee, doe mij maar een lekkere zelfgemaakte soep. Goed gepureerd zodat ik niet hoef te kauwen. En het kan zo makkelijk zijn als groenten koken in een bouillonblokje en pureren. Of ingewikkeld met allerlei kruiden.

Afhaal of bestellen

Ik probeer dit te beperken, want naast ongezond is het ook nog eens prijzig. Daarom wil ik echt kunnen genieten van de momenten dat we er voor kiezen. Bestelden we in Best nog regelmatig pizza bij Domino’s, dat is sinds de verhuizing helemaal klaar. We hebben het 1 keer gedaan en dat ging fout. De houding van de persoon die ik aan de telefoon had én van de bezorger vond ik zo naar dat ik hen niet meer wil steunen. In plaats daarvan bestellen we bij een shoarmazaak waar ze wel super vriendelijk zijn én ook nog eens heel vlug met bezorgen. Oh en het eten is lekker! Ook niet onbelangrijk.

Pizza

Niet meer via Domino’s dus, maar gewoon zelf opgewarmd in de oven. Of helemaal zelfgemaakt, al is dat ook alweer lang geleden. Ik heb het laatst een keer uitgerekend. Zelf pizza maken met (ongeveer) dezelfde hoeveelheden als in de winkel, is nóg goedkoper dan de goedkoopste diepvriespizza. Eigenlijk helemaal niet zo gek dus om dat wat vaker te doen.

Kipsalon

Dit is volgens mij ook wel eens langsgekomen in een gewoon weekmenu. Omdat ik het zelf maak en bijna geen olie en geen voorgemixte specerijen gebruik is dit redelijk gezond. Gezonder dan bij de bezorgservice in ieder geval. Ik gebruik ook geen friet, maar barbecue krieltjes (oké, die zijn wel door de fabriek gekruid) en bereid het hele gerecht in de oven. Het enige wat enigszins ongezond kan zijn is de kaas. Maar ooh, zo lekker die gesmolten kaas over die barbecue krieltjes!

Nacho schotel

Nog zoiets wat niet per se het meest gezonde eten is, maar als je de juiste keuzes maakt een prima middenweg kan zijn. Voor mijn nacho schotels gebruik ik graag heel veel groenten. Paprika’s in alle kleuren, mais, avocado om te dippen, bonen bij het vlees. Mijn geheim is dat ik de nacho’s met kaas (en een klein beetje gemalen komijnzaad/ djinten) in de oven zet en pas op het bord combineer met het vleesmengsel. Zo blijven al je chipjes goed krokant en kazig.

Uitgebreid experiment

Het weekend is ook zeker het moment om eens lekker uit te pakken. Niet op de centen letten, maar naar de slager voor een goed stuk vlees. Misschien wel naar de groenteboer voor een aparte groente, lekker lang in de keuken staan en uiteindelijk samen genieten van een restaurantwaardig gerecht. Heerlijk vind ik dat. Ik kreeg ooit van een werkgever als kerstcadeau een cadeaubon voor de slager, er stond een flink bedrag op en ik heb er jaren over gedaan om dat op te maken. Puur omdat ik telkens alleen ging voor de speciale momenten. Inmiddels heb ik daarvoor een andere plek gevonden. De online webshop Crisp. Hoewel de producten niet goedkoop zijn, vind ik ze voor luxe én lekker vlees wel een heel scherpe prijs/ kwaliteit verhouding hebben. Mijn budget is voor dit soort dagen wel wat hoger dan normaal.

Restjes

Als wij restjes eten dan betekent dat (over het algemeen) niet ‘kliekjes’. Het is meer dat die halve komkommer, enkele tomaat en verloren paprika nog op moeten. Omdat het dus meestal gaat om groenten die rauw gegeten kunnen worden ga ik dan meestal voor een couscous salade. Ik heb graag standaard een blok halloumi in mijn koelkast liggen en die bak ik er dan bij. Anders is er wel nog mozzarella die op moet of feta of ja ‘witte saladekaas’, maar ik noem dat gewoon feta.

Zo dit is dan zo’n beetje wat wij in het weekend eten. Niet altijd gezond, dat vind ik ook niet belangrijk. Ik probeer 80% van de tijd gezond(er) te eten en dan mag het best 20% van de tijd mega ongezond zijn. Vooral in het weekend omdat dat grenzen aangeeft voor mezelf. Als ik moe ben na een dag werken zou ik anders ook te vlug naar ongezonde hap kunnen grijpen, terwijl een bak vitamines me juist nieuwe energie kan geven voor de volgende dag.

Kies jij in het weekend juist voor makkelijk of voor uitgebreid?

8 gedachten over “Dit eten we in het weekend – ons weekendmenu”

 1. Door de week een ik koolhydraatarm als jaren omdat ik daarbij beter op gewicht blijf. In het weekend wel een lekker hard broodje en een snackje bij de wijn.

  Verder waar we trek in hebben uit de goed gevulde vriezers. Vandaag een stuk rood vlees met aardappelen en sperziebonen voor partner en voor mij restje bieten die ik gisteren vers kookte en vandaag salade van maak.
  Bestellen doen we nooit, simpelweg omdat dat hier niet beschikbaar is, te afgelegen

 2. Dat is wel een goede bespaartip voor mensen die veel bestellen; ga afgelegen wonen. ?

  Wij woonde al kneiterdicht bij de Mac, nu wonen we nóg dichterbij de Mac en KFC. ? Ik moet dat (ook voor de gezondheid) dus wel een beetje onder controle houden.

 3. Wij eten makelijk in de vakantie. Vanmorgen verse kippensoep gemaakt en een pasta salade met gerookte zalm. Vanavond broodje hamburger en morgen maak ik lasagne en voor de lunch BLT sandwiches

 4. Echt, afgelegen wonen is de oplossing, haha. Wij wonen ook in een klein dorp, ver weg van alles.
  Niemand komt hier bezorgen, de dichtstbijzijnde fastfoodketen is 15 kilometer rijden en de supermarkt 7 kilometer. Heel soms heb ik ineens zin in iets dat ik niet in huis heb, maar dan is het toch een drempel om er speciaal een eind voor te rijden en dus doe ik het 9 van de 10 keer niet. En als we het dan toch doen, nu in de vakantie bijvoorbeeld, dan is het echt een feesje.

 5. Leuk om te lezen. In het weekend is het eigenlijk altijd uiteten met vriendinnen, vrienden of met mijn vriend. Daarnaast koken we ook makkelijk of zijn het restjes. Ik bestel eigenlijk nooit eten, omdat ik veel liever ga uiteten voor de ambiance en de gezelligheid.

 6. Uit eten doen we niet vaak omdat we dan beide toch wel een dure smaak hebben, haha. Betreft ambiance en gezelligheid; we zijn beide geen horecatijgers. Wij hebben gezorgd voor een lekkere ambiance thuis en met elkaar, vrienden of familie is het daar ook kei gezellig. 😀

 7. Mijn vriend kookt doordeweeks om praktische redenen, dus ik ben juist blij dat ik in het weekend kan koken 😉 Ik experimenteer regelmatig wat, of ik maak iets van het lijstje dat ik heb samengesteld aan de hand van geslaagde experimenten!

 8. Ik ben niet goed creatief met koken, ik heb echt een recept nodig om iets nieuws te proberen. Ik eet altijd een weekenddag bij vrienden, en de andere kook ik dan zelf.

Reacties zijn gesloten.