challenge

Ik ga in november geen (niet essentiële) uitgaven doen! No Spend November

Omdat 2020 al een challenge an sich was heb ik dit jaar eigenlijk geen financiële challenges gedaan. Zo aan het einde van het jaar wil ik daar toch nog even verandering in brengen en ‘no spend november’ houden. Dat houdt in dat ik in november geen uitgaven zal doen aan niet essentiële dingen. Wat dat verder precies inhoudt zal ik zometeen verder vertellen, maar ik wil jou uitdagen om ook mee te doen. Onder jouw voorwaarden, uiteraard. Doe je ook mee?

Vaste lasten

Dingen als de huur of hypotheek, verzekeringen, energie en andere vaste lasten moeten uiteraard gewoon betaald worden. Dit valt dus niet onder ‘no spend’. Uiteraard zal het je juist veel extra geld zou kunnen kosten als je je rekeningen niet op tijd betaald, haha.

Boodschappen

Of boodschappen onder je ‘no spend november’ vallen zal je zelf moeten beslissen. Het lijkt me niet verstandig om helemaal geen budget in te plannen voor boodschappen omdat je toch wel wat verse producten in huis wil halen. Zelf maken wij komende maand gebruik van Hello Fresh. Daarnaast wil ik maximaal €20,00 per week uitgeven aan overige boodschappen. Ik ga er nog even van uit dat we beide nog in elk geval het grootste deel van november thuiswerken en dat schroeft ons budget wel een beetje omhoog, hoewel we met Hello Fresh wel weer ‘besparen’ op een aantal lunches waarschijnlijk.

Dit valt onder no spend

Zoals ik al zei valt alles wat niet essentieel is onder no spend. Dat betekent dat ik geen kleding, make-up, accessoires, apparaten, kaarsen, tierelantijnen of wat dan ook mag kopen. Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat ik eigenlijk al heel lang niks meer koop wat ik niet écht nodig heb of heel graag wil hebben. Toen wij gingen verhuizen heb ik zoveel weggedaan, ook heel veel spullen die ik eigenlijk niet echt gebruikt heb. Sindsdien ben ik voorzichtiger, maar nu ik mijn kantoortje weer op aan het knappen ben wil het toch wel weer heel verleidelijk zijn om geld uit te geven, terwijl ik eerst misschien eens goed moet settelen voor ik weer wat koop.

Dit valt níét onder no spend

Mijn voorraad valt wat mij betreft volledig buiten de no spend november, toch zijn er ook een hoop dingen die ik eigenlijk niet hoef te kopen. Dus leg ik hierbij ook nog een beetje extra grenzen op. Ik mag alleen voorraad aanleggen van producten die meer dan 65% zijn afgeprijsd óf nooit in de aanbieding zijn. Voor mijn kantoor mag ik nog nieuwe plankjes kopen, want die moet ik nog 2, maar verder moet het maar wachten tot december. Overigens vallen uitgaven die ik doe voor mijn onderneming, buiten de kantoorinrichting, verder volledig buiten de no spend. Ik zal zoveel mogelijk proberen om niet met de auto naar plekken te gaan en OV zal sowieso geen optie zijn denk ik, maar vervoer valt ook buiten het no spend. Maar wellicht is dat te verwachten omdat vervoer meestal wel vrij essentieel is en uitjes voor het plezier er wat mij betreft op dit moment sowieso niet inzitten. Waar wil jij in een no spend maand absoluut niet op besparen?

Black friday

Natuurlijk is het eind november ook weer Black friday (weekend) en Cyber monday. Voor mij niet heel moeilijk om daar geen gebruik van te maken. Zoals elk jaar zou ik alleen dingen van mijn wishlist kopen en daar staat op dit moment eigenlijk helemaal niks op, ja één ding maar dat is weer voor mijn onderneming en valt dus buiten de no spend. Wil jij wel gebruik maken van Black Friday? Dan kun je jezelf natuurlijk een ‘cheat day’ geven of misschien is het besparen in de aanloop naar Black friday wel een goede reden om de rest van november niks uit te geven. Zoals ik in het begin ook al zei; er zijn geen vaste regels. Je mag jezelf regels en beperkingen bepalen.

Ik denk niet dat ik moeite zal hebben om geen geld uit te geven. Een tijdje geleden gaf ik al een kijkje in mijn kasboek en zag je al dat ik er in september ook al weinig uit ging. Maar toch, met de kerstdagen die eraan komen ben is het misschien toch wel verleidelijker om dingen te kopen…

8 gedachten over “Ik ga in november geen (niet essentiële) uitgaven doen! No Spend November”

 1. Yes ik doe mee. Ik wil een boodschappen budget van 60pw instellen. En alleen wat Sinterklaas cadeaus kopen maar daar heb ik heel het jaar voor gespaard dmv zegelboekjes. Is dus geen extra uitgave uit mijn portemonnee.

 2. We zitten, na 9 maanden in de keuken ivm verbouwing woonkamer, eindelijk weer normaal.
  De komende week zal ik zeker essentiele uitgaven gaan doen aan o.a. bijzettafeltjes en bakken. Huishouden gaat nu eens beter georganiseerd worden voor de rest van ons leven, we zijn nu begin 70.

 3. November is voor mij juist de ‘onzin’ uitgeefmaand. Ik ben dol op kleinigheidjes kopen voor in de schoen.
  Bijvoorbeeld knutselspullen. Dan ook nog binnen het wat gezelliger maken met een nieuwe kaarsen of zo. Normaal geef ik daar bar weinig geld aan uit.
  Dan ook nog wat cadeautjes voor de Sint en eventueel wat voor kerst. Ik januari ga ik weer naar een strakker budget. Dus nu juist ‘even’ niet 🙂

 4. Ik doe zeker mee, had het me al voorgenomen. Boodschappen gaan wel door, met een budget. Dit verlaag ik van 150,- per week naar de helft.

  Onze zoon is deze maand jarig, hij heeft zijn kado al gehad. Een game voor de spelcomputer die vorige maand uitkwam.

  Verder betrap ik mezelf op de aanschaf van veel ‘gezelligheid’, ofwel prullaria in deze donkere maanden. Dat gaat nu veranderen!

  Tevens ben ik bezig met minimaliseren en veel aan het verkopen op marktplaats. Hopelijk brengt dat het nodige op en kan er extra veel gespaard worden deze maand!

 5. Altijd lekker om een no spend maand te houden! Ik ben benieuwd naar je resultaat. Wel heb ik bij zo’n maand altijd het idee dat mensen hun uitgave dan maar opschuiven, waardoor je uiteindelijk alleen in november wat bespaard (of een andere maand die gekozen wordt) en de maand daarop geven ze het geld dan als nog uit. Dat schiet in mijn ogen dan dus niet op, omdat je er dan niet mee bereikt dat je écht geld bespaard. Zie jij dat niet ook vaak gebeuren?

 6. Uitgaven vooruitschuiven bespaart altijd, omdat niet alles uiteindelijk wordt gekocht. Impulsaankopen wordt op bespaard, andere aankopen die een korte adrenalinestoot geven ook (een hype of trendproduct) omdat je ze 30 dagen later niet meer hoeft. De dingen die uiteindelijk wél worden gekocht zijn de dingen waar mensen écht blij mee zijn. Daarbij zijn je hersens langer beïnvloed door deze manier van denken dus doe je in december ook minder impulsaankopen.

  Overigens werkt dit dus alleen als je echt wil, niet als je het ziet als beperking of straf.

 7. Goed punt! Maar ik doe al geen impulsaankopen. Om het even op mij persoonlijk te betrekken. Voor mij zou het niks toevoegen, omdat ik al weinig tot niks koop. Alleen als ik écht iets nodig heb. Gewoon standaard het hele jaar door. Een uitgave opschuiven geeft bij mij dan letterlijk het resultaat dat ik het niet deze maand zou kopen, maar de volgende maand, waardoor ik niks zou besparen. Uit de band springen wat uitgaven betreft doe ik eigenlijk niet. Wel trakteer ik mijzelf soms op iets lekkers uit de supermarkt, maar zeker niet wekelijks en ook niet maandelijks. Wellicht zit ik raar in elkaar, maar ik vind dat zonde van het geld en ik vind het veel leuker om zoveel mogelijk te sparen voor mijn spaardoelen (omdat ik daar heel blij van word) en daarnaast te investeren en beleggen. Dat voelt elke maand weer als een beloning.
  En op vakantie laat ik budget wel even min of meer los. Als in; ik mag dan van mezelf al het geld uitgeven wat ik bij me heb (dat is altijd contant geld, dus op is op).
  Maar voor mensen die wel last hebben van impulsaankopen is het inderdaad wel ideaal. Dan kun je een hoop besparen hierdoor. Ik ben benieuwd of je nog een artikel gaat plaatsen achteraf hoeveel je hierdoor bespaard hebt? Zou leuk zijn om te lezen!

 8. Maar jij bent natuurlijk ook best wel getraind. 😉 Ik schrijf dit soort artikelen meer om anderen uit te dagen. Als ik dan zelf niet mee doe is dat stukken minder inspirerend natuurlijk!

Reacties zijn gesloten.