betalen deelname onderzoek
Enquetes en onderzoek

Story time – Ik moest betalen voor deelname aan een enquête

Ik vind het leuk om deel te nemen aan enquêtes, onderzoeken en testpanels. Niet alleen omdat ik er een leuke beloning voor krijg. Ik vind het ook fijn dat bedrijven er enorm mee geholpen worden. Zo komen er soms in een week heel wat vragenlijsten voorbij en hoewel ik ze aandachtig invul blijven ze niet allemaal hangen. Totdat een enquête waaraan ik deelnam mij ineens geld moest kosten.

Leuke onderzoeken

Het begon op een platform waar ik regelmatig leuke onderzoeken voorbij zag komen, maar waar ik nooit voor uitgekozen werd. Dat vond ik altijd erg jammer, want er waren vaak producten die ik zelf toch wel graag gebruikte. Tot dat ene onderzoek, het was een langer lopend onderzoek ook nog. Elke week zou ik vragenlijstjes krijgen en na elke vijf vragenlijsten zou ik een kleine beloning krijgen. Top! Ik besloot mezelf meteen aan te melden en ik geloof dat ik niet lang hoefde te wachten op een bevestiging. Eindelijk mocht ik ook een keer deelnemen aan een van deze leuke vragenlijsten!

Rode vlaggen

De enquête waar ik aan deelnam was een beetje een vreemde. Niet de vragen op zich hoor, ik moest gewoon aangeven wat ik vond van het product. Vervolgens wat ik ervan verwachtte en als laatste; wat ik ervoor zou betalen. Daar dacht ik niks van, het is mij allemaal al zo vaak gevraagd dat ik gewoon eerlijk antwoord gaf. Tot ik de melding kreeg dat dit ‘bod’ wat ik had gedaan ook voldaan zou moeten worden als ik de hoogste bieder was. Wat was dat voor iets vreemds? Ik deed toch mee aan een onderzoek en niet aan een veiling? Ik stelde mijn ‘bod’ wat bij en ging verder.

Zo ging dat wat weken door, steeds hoorde ik niets en ik dacht dat het wel goed zat. Ik ontving ook netjes de beloning die was beloofd en deed elke keer netjes mijn ‘taak’ van het invullen van de vragenlijst. Toen kwam de dag dat ik erg enthousiast was over een product waar we onze mening over moesten geven en ik besloot dat ik nu echt naar waarde ging bieden. Ik zou wel zien wat er zou gebeuren.

Betalen

Binnen een week kreeg ik een mail dat ik het hoogste bod had gegeven en of ik dat wilde betalen. Ik besloot het in eerste instantie te negeren, maar toen er een herinnering kwam betaalde ik toch. Er zou immers toch tegenover staan dat ik het product toegestuurd zou krijgen en ik was er enthousiast over, dus waarom niet. Het rare gevoel over betalen voor deelname aan een vragenlijst liet me echter niet los. Dat het product uiteindelijk nooit aan is gekomen maakt mijn gevoel er niet beter op. Het ging maar om een klein bedrag, maar ook de vele mailtjes die ik moest versturen voor ik eindelijk een vervangend product en een ‘goedmakertje’ kreeg.

De wereld van besparen en gratis producten proberen is heel erg leuk, dit is ook tot nu toe de enige echte negatieve ervaring die ik wat dit betreft heb gehad. Toch raad ik je vooral aan om altijd naar je onderbuik te luisteren. Is een actie te mooi om waar te zijn of heb je om welke andere reden dan ook een verkeerd onderbuik gevoel? Klik direct weg en laat het voor wat het is. Ik weet goed dat het mijn eigen schuld is dat ik uiteindelijk moest betalen, ik heb vast iets niet goed gelezen van tevoren. Ik was zelf zo naïef dat ik een hoog bod heb geplaatst, maar dat maakt het niet minder zuur en ik hoop dat ik er met deze story time niet alleen een les voor mezelf van heb gemaakt, maar ook voor jou.

7 gedachten over “Story time – Ik moest betalen voor deelname aan een enquête”

  1. Dit is raar, bijzonder, verwerpelijk en naar mijn idee strafbaar. Bassen door alles posten en landelijke ambassadeur in te schakelen. Ook Kassa, kanniewaarzihn, etc. Als jij al instemt waar blijven we dan. Get Up # Bon Marley & The Wailers. Succes

  2. Helaas heb ik dat ook een keer gehad een aantal jaar terug, dan kon je bieden en zeggen wat je het waard vond (was bij mij een onderzoek over een tijdschrift). Daarna kreeg je bericht dat je de hoogste bieder was en moest betalen en zou het tijdschrift opgestuurd worden. Het was een zeer misleidend onderzoek. Er wordt gevraagd om een eerlijke mening dus je zet het bedrag neer wat je het waard vind. En nee gierige Gerda, voel je niet schuldig je bent niet eerlijk behandeld.
    Ik doe trouwens geen online enquêtes meer.

  3. Of het strafbaar is vraag ik me af, het is een grote speler waar het gebeurde. Maar ik heb inderdaad wel van alle kanten mijn ongenoegen laten horen hoor, wees maar niet bang!

  4. Wat idioot zeg! Zo luizen ze mensen erin. Ik doe ook al jaren mee aan dit soort onderzoeken, maar nog nooit heb ik ergens voor hoeven te betalen. En zeker niet op deze manier. Goed dat je mensen hiervoor waarschuwt!

  5. Hoi Gierige Gerda, wat een vervelend verhaal en heel jammer dat je op deze manier bent gebruikt. Ik snap goed dat je dit niet had verwacht. Bij dit soort rare praktijken denk je al snel dat zoiets jou niet overkomt. Fijn dat je ons waarschuwt! Ik vul ook graag enquêtes in en vind de beloning (sparen voor een bol.com voucher oid) altijd een leuk extraatje!

  6. Ik krijg altijd al een raar gevoel bij die dingen want tegenwoordig denk meestal, voor niets gaat de zon op. Dus ik klik meestal gelijk door, ookal die privé vragen welke school/opleiding enz.

Reacties zijn gesloten.