Persoonlijk

Supermarkt prijzen blijven stijgen – zo bespaart Gierige Gerda!

Iedereen klaagt over de stijgende prijzen in de supermarkten. En heel eerlijk gezegd; ook mij valt op dat boodschappen duurder worden. Toch ben ik dit jaar minder in plaats van meer uit gaan geven aan boodschappen. Deels komt dit door mijn moestuin, waar ik vooral ook veel groenten uit kan halen zonder iets te verspillen. Toch denk ik dat mijn manier van winkelen ook heel veel verschil maakt. Dit keer daarom dus niet echt ’tips’ maar vooral wat ik zelf doe, in de hoop jou te kunnen inspireren.

Vers koop ik (bijna) nooit voor de volle prijs

Of het nu gaat om groente, fruit of vlees(vervangers) ik koop ze het allerliefst met een sticker tegen voedselverspilling. Als dat niet kan dan kies ik voor producten die in de aanbieding zijn. Voor sommige items, zoals komkommers en tomaten, zijn niet alleen gunstig geprijsd in de aanbieding maar gewoon gedurende een bepaalde tijd. Dan maak ik daar gebruik van en hoef ik niet per se te wachten op een aanbieding.

Ik gebruik mijn vriezer om houdbaarheid te verlengen

Oké, natuurlijk is dit de reden waarom de meeste mensen items in hun vriezer hebben. Ik vind het alleen erg belangrijk om ook met de inhoud van mijn vriezer een plan te hebben. Dat lukt natuurlijk niet altijd, bijvoorbeeld als er iets uit een Too Good To Go box in mijn vriezer beland. En ik merk dat die producten dan lang onaangeroerd blijven (vooral als het iets is wat ik normaal niet koop). Daarom koop ik alleen producten als ik al weet wat ik ermee kan en wil gaan doen. Minder (kans op) verspilling en uiteraard ook meer succes bij het avondeten!

Aanbiedingen op non-food koop ik voor een lange tijd in

Ik kreeg eens de vraag (hij was alleen niet zo vriendelijk gesteld) waarom ik zoveel deodorant op voorraad heb. Dit is namelijk een product dat regelmatig in de aanbieding is met 70% korting, toch had ik een voorraad voor meer dan een jaar. Waarom? Door dit eens per jaar in te slaan hoef ik er verder niet over na te denken. En omdat de prijs al zo super is, hoef ik ook niet echt bang te zijn dat er een betere deal voorbij gaat komen en mocht dat wel zo zijn, dan ben ik voor twee jaar voorzien. Simpel zat.

Veel producten koop ik in de allerbeste prijs, niet ‘gewoon’ in de aanbieding

Inmiddels weet ik wel wat ik voor welke prijs (ongeveer) kan kopen en ik probeer deze prijzen, die ik ook wel bodemprijzen noem, aan te houden voor mijn voorraad. Dat lukt niet altijd omdat inflatie ook zijn parten speelt. Of een pandemie, waardoor handzeep en wc papier ineens dubbel zo duur worden. Maar het geeft me wel een leidraad van wat ik zou moeten betalen voor bepaalde producten. Doordat ik een hele grote voorraad handzeep van €0,75 of minder had heb ik tijdens de pandemie (waarbij deze variant niet goedkoper dan €2,00 was) geen geld hoeven uit te geven aan anti-bacteriële handzeep. En dat is een kleine besparing, maar al die kleine bedragen die ik elke dag bespaar door deze manier van denken zorgen ervoor dat ik dus van weinig kan leven.

En vooral; ik doe mijn boodschappen heel bewust

Van mijn spruitjes tot mijn chocola, elke aankoop die ik doe is afgewogen. Dat klinkt veel heftiger dan dat het is, maar als ik iets koop (gepland of impuls, want ik ben niet heilig) dan bedenk ik me waarvoor het is. Dat voorkomt van de ene kant dat ik dingen weg moet gooien. Van de andere kant voorkomt het ook dat ik op zoek moet naar eten als ik zin heb in een snack. Tenzij ik weer boodschappen moet gaan doen, maar dat zal ons allemaal wel eens gebeuren. Toch? Daarnaast maak ik de afweging of iets zijn prijs waard is. Of dat zo is kan afhangen van een aanbieding of mijn mood, soms vind ik Tony’s chocolade veel te duur en een andere keer koop ik het met liefde.

Het is dus niet dat ik een sober leven leid, in tegendeel; ik geniet er op zijn meest van. Ik kan echt janken als mijn eten niet lekker was. Zet fruit en groenten centraal in elke maaltijd. En als er (onverwacht) bezoek komt is er altijd wat lekkers om op tafel te zetten. Dat kan ook vooral omdat ik niet echt wensen heb die veel geld kosten, los van dat ik van lekker eten hou. Dat los ik dan weer op door duurdere maaltijden en goedkopere maaltijden af te wisselen. Daarbij helpt een goed ingerichte keuken dan ook weer,  maar natuurlijk wel met producten die gekocht zijn met een goede prijs!