terugblik Minke Maria besparen
Geen categorie

Terugblik: Hoe keek ik naar besparen in 2015?

Al eerder schreef ik een terugblik naar een artikel over besparen van mijn oude blog. Ik was destijds (2014/ 2015) ook al best veel bezig met zuinig leven en besparen en mijn conclusie was ook dat er niet veel veranderd is. Wel waagde ik mij later nog eens aan een artikel over besparen en daar ga ik vandaag op reageren! Ik vraag me af of het artikel veel verschilt van het vorige…

Vijf eerste stappen naar besparen – 5 januari 2015

Ik ben al tijden helemaal fan van het TLC programma ‘Extreme couponing’, waarin huisvrouwen met teveel vrije tijd boodschappen doen en naar huis gaan met soms wel duizenden dollars aan producten waar ze maar enkele centen voor hebben betaald. Helaas is dit een Amerikaans programma, en is het extreme couponing in Nederland niet te doen. Maar toch zijn hier mijn 5 tips om zo dichtbij mogelijk te komen!

Vijf tips, dat is te doen natuurlijk. Ik was destijds echt geobsedeerd door Extreme Couponing van TLC, inmiddels weet ik al wel hoe de vork in de steel zit en kijk ik liever ‘echte’ couponers op YouTube. Wel ben ik blij dat ik destijds zo gevangen werd door dit programma, het heeft me namelijk wél veel geld bespaard.

1. Betaal nooit meer dan de helft van de normale prijs

Dit werkt niet voor alle producten, maar shampoos, douchegels, tandpastas en zelfs sommige gezichtsverzorging is regelmatig in de aanbieding voor de helft van de prijs. Vaak is het wel 1+1 gratis of zelfs 2+2 gratis, maar het zijn producten die toch op gaan, dus een voorraad kan geen kwaad.

Tijdens de hamsterweken zijn ook dingen als Knorr Wereldgerechten te verkrijgen voor de helft van de prijs. Als je ECHT moet besparen zijn dit misschien niet de producten waaraan je geld moet uitgeven, maar als je het alleen maar doet omdat besparen leuk is; houdt zeker het krantje van AH in de gaten!

Nog steeds een belangrijke bespaartip, maar 50% is voor veel producten toch wel de minimale korting. Sommige producten koop ik alleen als ze 60% of zelfs meer korting hebben. Handzeep bijvoorbeeld of deodorant. Voor andere producten heb ik dan weer een maximale prijs die ik wil uitgeven per eenheid, zoals wc papier waar ik maximaal €0,19 per rol voor wil betalen. Zo heb ik mijn voorraadkast kunnen vullen en maar 25% van de winkelwaarde betaald.

2. Vergelijk

Het kost in het begin even tijd, maar als je weet wat je beste (normale) prijs is voor een item kun je snel zien of een aanbieding waar je over struikelt het kopen waard is. Wat is een goede prijs voor wc papier (let daarbij niet alleen op het aantal rollen en dikte, maar ook op het aantal vellen per rol) en wat voor wasmiddel je het beste kan kopen (let daarbij niet op de inhoud, maar het aantal wasbeurten dat erop staat), dit zijn producten die je ook bij stunters als een op=op voordeelshop of Action kan kopen, wees niet te merk‐vast want dat kan je echt heel veel geld kosten!

Grappig dat ik hier Action en Op=Op Voordeelshop noem, juist sinds ik (nog) prijsbewuster ben geworden ben ik heel erg gaan letten op de prijzen bij dat soort winkels en de aanbiedingen zijn vaak erg slecht. En juist door het imago dat deze winkels hebben ben je geneigd te denken dat je deal hier wel goed zal zijn. Vergelijken en kennis van prijzen is dus júíst bij deze winkels erg belangrijk. Ik wacht voor de meeste (A-merk) items liever een aanbieding van Kruidvat af. Action is leuk voor prullaria.

3. Pick your battles

Ga niet alle 7 supermarkten en 4 drogisterijen in je buurt af voor alle aanbiedingen, maar kies er (elke week) 1 of 2. Alle aanbiedingen komen in alle winkels wel voorbij, als je je koopgedrag daar op aan past krijg je uiteindelijk toch wel alle beste prijzen.

Maar niet alleen moet je waken dat je slaaf wordt van de folders, ook moet je kiezen waar je perse op wil besparen en waar je wel geld aan uit wil geven. Want ja de instant‐soep van Euroshopper (pardon AH basic) is misschien maar 39 cent, maar cup‐a‐soup merk is misschien wel veel lekkerder. Kies dan wat je het meest belangrijk vindt.

Is dat een goede kop voor wat ik hier vertel? Ik weet het niet helemaal en ik vind het ook een beetje onsamenhangend, maar goed ik ben het wel eens dat je niet alle supermarkten af moet gaan voor de deals. Sommige supermarkten hebben betere deals dan anderen (Jan Linders en Plus hebben bijvoorbeeld iets vaker meer dan 50% korting) maar over het algemeen komen alle deals voorbij bij alle supermarkten. Ook ben ik het er mee eens dat je niet alleen naar prijs moet kijken, kwaliteit en smaak zijn ook belangrijk!

4. Cashback acties

Ja, de enige echt manier waarop je in Nederland gratis kan winkelen; met geld terug acties. Je moet dan wel in de positie zijn om producten te kunnen kopen (soms zijn ze echt schrikbarend duur) maar als je vervolgens (een foto van) de bon instuurt krijg je in een aantal weken je geld terug, let wel goed op de voorwaarden want deze kunnen soms wat tricky zijn. Heel soms worden er ook coupons uitgegeven voor gratis producten of hele hoge kortingen, het is het echt waard om sites als kortingisleuk.nl en dutchcouponing.blogspot.nl in de gaten te houden voor deze acties. Ook facebook is populair voor gta’s maar daar moet je vaak een vragenlijst voor invullen, niet dat dat een ramp is, maar weet wel dat fabrikanten met deze acties wel al jouw gegevens hebben en je dus niet volledig anoniem shopt.

Cashbacks begonnen in deze tijd in populariteit toe te nemen, met hun hoogtepunt in 2017 (toen ik ook met Gierige Gerda begon), maar sinds dat hoogtepunt is het enorm afgezwakt en in de afgelopen 3 maanden zijn er amper leuke cashbacks geweest. Enorm jammer, maar ook begrijpelijk als mensen alleen maar gratis producten halen en er vervolgens niet de volle prijs voor (willen of kunnen) betalen. Ik hoop dat de komende maanden weer wat leuks op stapel staat, hou daarvoor ook zeker mijn socials in de gaten want daar zal ik alle 100% cashbacks altijd delen!

5. Koop nooit iets wat je niet nodig hebt.

Ja, het klinkt misschien echt ontzettend voor de hand liggend, maar al kost iets maar 10 cent; als je het niet gebruikt is het zonde van je geld en dan bespaar je eigenlijk nog niets.

Spreekt voor zich.

Hoewel besparen soms echt noodzakelijk kan zijn, kan het ook echt ontzettend leuk zijn als je bijna evenveel betaald als dat er korting wordt gegeven. Of als je een hele week gezond weet te eten voor een paar tientjes. Voor komende zondag ga ik een uitdaging aan om voor 3 euro een avondmaaltijd te maken, voor tenminste 1 persoon. Drie euro om boodschappen te doen, dat is niet veel en het gaat echt moeilijk worden om iets origineels, maar lekkers te vinden, maar ik heb er zin in. Wil je dit niet missen? Volg me dan op social media en laat me in de comments weten als je het leuk vind als ik nog meer in ga op besparen en wat je dan graag wil weten!

Die uitdaging was de 3 euro challenge van Beautylab! Dat was op zich wel een leuke challenge, ook al is 3 euro nog best veel geld. Deal was dat alles nog gekocht moest worden van die 3 euro; dus een kilo rijst kopen en er 100 gram van pakken was er niet bij en dat maakte het een best moeilijke challenge. Lijkt het jou leuk als ik deze challenge weer eens op mij zou nemen?

Ik vind het erg grappig om mijn oude schrijfstijl terug te lezen en te zien dat ik stiekem toch wel een beetje gegroeid ben. Maar niet alleen als schrijver, ook als budgetexpert, aan dit lijstje is niet zoveel speciaals. Ik heb geleerd dat besparen/ zuinig leven niet zit in 5 kleine aanpassingen, maar een levensstijl is. Eentje die gelukkig goed bij mij past.

 

1 gedachte over “Terugblik: Hoe keek ik naar besparen in 2015?”

  1. Hoi Minke,

    Wat grappig dat je nu merkt dat je over de jaren heen gegroeid bent. Ik vroeg me af of je het misschien leuk vindt om een artikel te schrijven over de maximale prijs die je voor standaard dingen betaalt, zoals de 19 cent per wc rol. Vaak als ik acties zie vind ik het lastig om in te schatten of dit nou echt een goede aanbieding is en zo’n maximale prijs-lijst zou daarbij wel handig kunnen zijn!

    Groetjes, Emma Louise

Reacties zijn gesloten.