Voorraadkast

Wat zit er in mijn vriezer? En wat hoeveel heb ik daarmee bespaard?

Mijn houdbare voorraad durf ik gerust mijn trots te noemen. Ik steek ook zeker niet onder stoelen of banken dat ik daar zo’n 75% op heb bespaard. Over mijn dagelijkse boodschappen en diepvries vulling ben ik daar een stuk minder vocaal over. Heel eerlijk gezegd komt dat vooral omdat ik dat zelf ook niet weet. Spullen uit de vriezer gaan zo vlug op dat ik niet er echt zicht op heb hoeveel ik in totaal bespaar. Het lijkt me wel leuk om een keertje uit te rekenen én om eens te vertellen wat ik eigenlijk in mijn vriezer bewaar!

Overvol

In het oude huis had ik 1 vriezer. Toen we gingen verhuizen wilde ik er graag eentje bij. Dat scheelde ook met leegeten van de oude vriezer, hoewel ik 90% op had gekregen waren er nog een paar dingen die ik eigenlijk weg zou moeten gooien. Gelukkig stond de nieuwe vriezer dus al klaar voor de oude verhuisd zou worden, dus kon alles over. Inmiddels zijn beide vriezers goed gevuld. Met restjes, met aanbiedingen, met diepvriesgroenten op voorraad en natuurlijk met ijsjes!

Geen mega kortingen

Over het algemeen vul ik mijn vriezer niet met producten waarop ik mega kortingen heb gekregen. Niet in de mate waarop ik mijn voorraadkast vul, tenminste. Dat gaat ook haast niet, omdat de kortingen op producten die geschikt zijn voor de vriezer sowieso al lager liggen. Daarnaast is het verloop uit een vriezer dus best wel hoog, ook omdat de houdbaarheid beperkter is. Dus waar ik in mijn voorraadkast een jaarvoorraad van iets met 90% korting kwijt kan is het in de vriezer maximaal 3 maanden voor iets met een korting van 25%. Ik zal eens gaan rekenen!

Wat heb ik in mijn vriezers

Wat er precies in mijn vriezer zit is misschien een beetje saai. Ik kan wel vertellen hoeveel ik van elke voedselgroep in de vriezer heb. Verreweg de meeste producten (43%) in mijn vriezer vallen onder de noemer ‘groenten en fruit’. Dat zijn eigenlijk vooral groenten. Ik heb alleen ook een paar limoenen in de vriezer liggen dus besloot er maar ‘fruit’ aan toe te voegen. Vlees (en vleesvervangers) nemen 23% van mijn vriezer in. Laatst heb ik flink wat verse hamburgers kunnen scoren met 70% korting, dus dat loopt dan lekker op. Ik kook ook graag speciaal voor mijn vriezer 16% van de producten zijn nu dus (zelfgemaakte) kant-en-klaar maaltijden. Soep is daarbij een nieuw experiment. Overige producten van brood tot ijsjes, daarnaast ook kruiden en kaas vullen 18% van mijn vriezer.

Wanneer vries ik iets in?

Meer dan de helft van de producten in mijn vriezer koop ik met het doel ze in te vriezen. Als het diepvriesproducten zijn is dat logisch, en bijvoorbeeld vlees koop ik regelmatig met een goede weggooien-is-zonde deal met het idee het in te vriezen. Zeker nu dat ‘hier’ veel vaker gebeurd dan in mijn oude woonplaats. Ongeveer 20% van de producten uit mijn vriezer zijn maar restjes, de rest is een soort combinatie. Want als ik spitskool koop weet ik dat ik die niet helemaal op krijg in 1 maaltijd, dus vries ik de rest in. Zelfde geldt voor (geraspte) kaas of tortilla wraps. Zonder vriezer zou er echt veel meer (goed) eten in de vuilnisbak belanden!

Wat heeft dat dan gekost?

Ik heb alle bonnetjes erbij gepakt (ja die bewaar ik netjes) en gekeken wat ik overal voor heb betaald. En natuurlijk wat ik voor korting heb gekregen. De winkelwaarde van de producten in mijn vriezer komen daarmee op ongeveer €120,00. Dat terwijl ik uiteindelijk slechts €73,00 heb betaald om mijn vriezer zo te vullen. Dat is 40% besparing! Nog zonder de voedselverspilling te hebben meegerekend. Ik moet eerlijk zijn dat ik best wel positief verrast ben door deze uitkomst. Hoewel ik goed weet wat ik koop en wat er in mijn vriezer zit (zo voorkom ik ook dat het uiteindelijk tóch weggegooid moet worden) had ik niet gedacht dat ik zoveel korting had gekregen. Het telt uiteindelijk toch allemaal flink op!

Maak jij optimaal gebruik van je vriezer?

8 gedachten over “Wat zit er in mijn vriezer? En wat hoeveel heb ik daarmee bespaard?”

 1. Fijn artikel, ook ik heb graag de vriezer vol met groente, vis, vlees en soep. Sinds ik een app gebruik weet ik precies wat erin zit, wanneer ik het diepgevroren heb, en in welke lade het zit. Zo handig!

 2. Ik koop vaak grotere hoeveelheden bij de Makro en Van der Valk in de aanbieding en deze vries ik per portie in. Daarnaast regelmatig een TGTG vleespakket van de Makro die neerkomen op 75% korting. Groente bijna altijd vers, vind ik zonde van de beperkte ruimte in de vriezer.

 3. En mijn eerste reactie is hoeveel kosten twee vriezers per jaar eigenlijk? Nog los van de aanschafprijs/ afschrijving zul je hiervan schrikken. Hoe ouder de vriezer hoe hoger het energieverbruik. Dit varieert van 35 tot wel 70 euro (vriezer uit 2000) per jaar.
  Je hebt twee vriezers in gebruik dus tel uit je winst….
  Om voedselverspilling tegen te gaan koop ik wat ik denk dat we gaan opeten en eet ik met het seizoen mee. De kliekjes eet ik als middageten een dag later op of kunnen bij de soep gegooid. Zo kom ik met een koelkast met drie diepvrieslades heel prima uit met 5 personen.
  Er is een bedrijf dat diepvriesvoedsel dat tegen de datum aanloopt per 100 kilo verkoopt. Ze brengen dat bij verschillende afleverpunten waar je het met je auto op kunt gaan halen

 4. Ik heb met opzet alleen een minivriezer, meer is niet nodig. Ik gebruik het voornamelijke voor brood en vleesvervangers. Ik maak zelf burgers en als je dan toch troep maakt dan kun je beter gelijk veel maken. Daarnaast werkt het perfect bij de 1+1 aanbiedingen van de vegetarische/vegan burgers. Groente doe ik niet veel, ik vind het niet lekker. Ik doe het alleen in de zomer als er in mijn biologische groenteabonnement een overvloed van groente zit. Doordat ik alleen deze kleine vriezer en het vriezervak in de koelkast heb hou ik overzicht. Ik zou er niet zonder willen. Dat bespaart zoveel geld.

 5. Onze vriezers zijn allebei gekozen op zuinigheid. Gevulde vriezer is zuiniger dan een lege. Als ik niet alleen de ‘korting’ (zoals nu) maar ook andere bezuinigingen bij elkaar op zou tellen kom ik echt wel heel ver over de €140,00 per jaar uit. Dus blijft het zeker waard voor mij. Anderen moeten het voor zichzelf uittellen.

 6. Mooi artikel. Heel blij met mijn drie laden diepvriezer, bovenkant is koelkast. Wat zit er in: ijs – fruit (ontbijt)- vis (rode prijs aanbiedingen) – wat vlees van de 1+1 acties- groenten waar ik de helft van over heb- restjes maaltijden : spaghettisaus-lasagne-stoofvlees- vol-au-vent- en restjes van eenpansgerechten- wokgerechten- rest toast brood. Wij hebben de gewoonte om telkens de laatste week van de maand de weekmenu op te maken met de restjes dat we de voorbije maand hebben ingevroren.De inhoud van diepvries verschilt dus maandelijks. Kan daar gemiddeld 4 maaltijden mee samenstellen voor 2 pers, Dit is een win-win: maak ruimte vrij , blijft overzichtelijk, minder kooktijd en vooral heel weinig boodschappengeld nodig voor die week.Eens nagekeken: de gemiddelde uitgave voor de restjesweek is 35€ , weekbudget is 105 € of 15€/dag.

 7. @valerie: ik ben wel heel benieuwd naar de app. Wat is dat? Ik heb in mijn vriezer (globaal) 1 lade voor brood / broodachtigen en in de zomer: ijsjes, 1 lade voor vleesvervangers en vlees (aanbiedingen en kortingsstickers), en 1 halve lade voor “diversen”: geraspte kaas, bladerdeeg, kruiden, kleine restjes. Probleem met “kliekjes” – of 1 keer koken, 2 of 3 keer eten – vind ik dat ik NOOIT onthoud wat wat is (ook al denk ik dan van wel..) Ik probeerde een tijdje om een foto te nemen van wat er in de vriezer ging, met naam en datum erbij, maar dat werkt tot ook niet helemaal goed…

 8. Wij hebben ook een grote vriezer die altijd goed gevuld is. Er liggen vooral veel vleesvervangers in, standaard ook brood, natuurlijk ijsjes en verder zijn wij fan van diepvriesfruit. Handig als de Lidl een XXL-aanbieding heeft!

Reacties zijn gesloten.