Uitgegeven met kerst 2019
blogmas 2020

Zo houd je je boodschappen binnen budget buiten de feestdagen

December wordt door de meeste mensen als de duurste maand van het jaar ervaren. Ik heb hier echter weinig last van en vind december niet per se duurder dan andere maanden. Dit is deels omdat ik er al een jaar lang rekening mee hou, maar ook omdat ik er voor zorg dat de dagen die geen feestdagen zijn niet ook nog buitenproportioneel veel kosten. Met deze tips kun jij er ook voor zorgen dat je niet blut het nieuwe jaar in gaat.

Kook vooruit en vries het in

Naast dat december als duur wordt ervaren, het is ook een drukke maand. Wellicht is het dit jaar een beetje anders, maar ik ga er voor het gemak toch even vanuit dat je van hot naar her moet vliegen. Ik denk dat er bij veel huishoudens op zo’n dag naar iets makkelijks gegrepen wordt en dat is al vlug afhaal of bestellen. Zorg dat je pastasaus, wrapvulling of soep in de vriezer hebt liggen, alle drie vol met groenten zodat je ook nog gezond eet en in 10 minuten op tafel. Vries alles in in porties voor 1 of 2 personen zodat je kunt ontdooien voor het aantal personen dat mee eet.

Eet zoals normaal op alle niet-feestdagen

De supermarkt ligt vol met allerlei lekkernijen. Snoep en koek, maar ook voor ontbijt, lunch en avondeten. Moeilijk om niet de hele maand december (of wanneer alles in de schappen komt te liggen) als een koning(in) te eten. De speciale luxe lijnen van de supermarkt zijn echter wel een stukje duurder dan de gewone producten. Je bespaart dus heel veel door gewoon te eten zoals normaal. Ik maak zelf trouwens altijd wel uitzondering voor 1 product en dat is de aardappelgratin met truffel van Lidl. Die is alleen tijdens kerst te koop en die eet ik in die periode dus 2 of 3 keer, buiten de feestdagen om. Maar verder eet ik gewoon normaal en dan is dat nog wel op te vangen.

Gebruik Too Good To Go

Ook in december kunnen we voedselverspilling voorkomen én tegelijk wat besparen door gebruik te maken van Too Good To Go. Koop alleen boxen op locaties waar je eerder tevreden was over de boxen en waar je daadwerkelijk mee kan besparen. In september wist ik op deze manier bijna 50% te besparen op mijn boodschappen! Dat is toch wel heel erg lekker!

Maak alles op

In januari is het de tijd voor aanbiedingen, dus ervoor zorgen dat je alle ruimte vriezer vrij hebt voor nieuwe aanwinst. Meteen een goede manier om geen (extra) uitgaven te hoeven doen in de maand december. Let ook op dat je koelkast helemaal leeg is voor je kerstboodschappen gedaan worden of binnen komen. Alles wat er nog in ligt en niet met kerst gebruikt gaat worden kun je hoogstwaarschijnlijk weggooien. Dus maak er wat van. Eet het meteen op of zorg dat je het invriest. Dan kun je er tussen kerst en nieuw nog van genieten en heb je alle tijd om gewoon lekker tussen-kerst-en-nieuw-dingen te doen. Zoals films kijken, spelletjes spelen, wandelingen in de kou maken en knutselen.

Plannen, plannen en nog eens plannen

Ik hoor je zuchten, maar (maaltijd) plannen helpt je echt heel erg veel met besparen en in zo’n maand als deze alleen maar meer. Zoals ik bij de eerste tip al zei; het is (normaal gezien) een maand waarin je veel weg bent en veel plannen hebt. Daar moet je op inspelen. Met zijn tweetjes gaat dat nog wel, maar met een groter huishouden en meer verplichtingen wordt het alleen maar moeilijk. Begin daarom al aan het begin van de maand met het plannen van alle maaltijden. Je hoeft echt nog niet te beslissen dat je op 22 december erwtjes met worteltjes moet eten. Maar als je vast weet wie er op dat moment mee eten, wat er overdag gedaan is en of er ‘s avonds nog wat gedaan moet worden is het wel makkelijk om alles eromheen te plannen. En misschien vind je het (zoals ik) wel fijn om ook vast te plannen wat je dan gaat eten. Ik kan je zeggen dat ik niet altijd eet wat ik plan, maar vooruit plannen (en dan vooral met de inhoud van mijn vriezer in het achterhoofd) helpt wel heel erg met het laag houden van mijn boodschappen kosten. Ondanks dat wij best dure eet en drink hobbies hebben.

Binnenkort zal ik ook delen hoe ik mijn financiële planning voor 2021 maak en mijzelf voorbereid op kerst volgend jaar. Want wat me het afgelopen jaar wel duidelijk is geweest; een jaar kan vol verrassingen zitten, dat december er weer aan komt zou dat niet moeten zijn.