Besparen

Waarom je altijd even langs de uitverkoopbak moet lopen in de supermarkt

Ik kom net terug van een bezoekje aan de Jumbo. Ik moest koffie hebben en verder eigenlijk niks. Die koffie kocht ik, 440 cups. Evenals 4 potten Calvé pindakaas (met stukjes), 2 potten aardappel anders en 4 alcoholische drankjes voor op de blog. Ik moest iets meer dan €16,00 betalen, iets meer dan ik gepland had uit te geven. Mijn korting was echter ook ruim €126,00. Ook iets meer dan ik van tevoren verwacht had. En dat allemaal dankzij de uitverkoopbak.

De grootste besparingen

Nou is dit niet de eerste keer dat ik een flinke slag sla bij de uitverkoopbak, maar wel de eerste keer dat ik zóveel bespaar. En het hoeft trouwens ook niet alleen bij Jumbo, ook Albert Heijn heeft een goede uitverkoopbak en Kruidvat bijvoorbeeld ook. Zeker de moeite waard als je bij die laatste 2 je korting met een actie kan combineren. Zo kocht ik Knorr Wereldgerechten voor €0,58 per pak omdat ik een persoonlijke bonus kon combineren met de 35% kortingssticker. Bij Kruidvat laaide ik 11 zakken ruitenwisservloeistof. Normale prijs; €2,50. Ik betaalde €0,25.

Juiste tijd op de juiste plek

Natuurlijk is het een hoop geluk om precies op het juiste moment bij de supermarkt aan te komen en deze deal te vinden. Het is ook niet iets wat me wekelijks gebeurd. En wat je dan op zo’n moment vind is ook weer puur toevallig. Nu was het net datgene waar ik voor naar de winkel ging, maar een andere keer is het een product wat je wel veel gebruikt, maar nu even niet. Het is dan verstandig om te kijken naar de houdbaarheid en te beslissen of je het voor deze datum nog nodig hebt/ gaat gebruiken. In het geval van zo’n goede prijs bespaar je niet door 1 of 2 producten mee te nemen. Zeker als iets niet (vlug) bederft en/of veel wordt gebruikt.

Waarom in deze bak?

Meestal liggen de houdbare producten in deze bakken niet op die plek omdat ze over de datum gaan. Waarom wel kan verschillen, zo kan een winkel een overschot aan voorraad hebben. Ook kan het zijn dat het product uit het assortiment gaat of een nieuwe verpakking krijgt. Het is altijd een beetje gokken wat de reden is. Je kunt er dus ook niet van uit gaan dat als een product bij de ene winkel in de uitverkoopbak beland, dat het bij een ander filiaal ook op die plek beland. Overigens stonden er bij Albert Heijn (in elk geval voor de elektronische prijskaartjes) vaak rode kaartjes voor het schap als iets uit het assortiment ging.

Verbouwing

Toen ‘mijn’ Albert Heijn in januari van dit jaar ging verbouwen waren daar ook veel kortingen op producten. Sommige producten hadden 50%, maar heel wat producten hadden ook veel meer korting dan dat. Zo kocht ik een flinke voorraad Hertog Jan 0,0% bier. Een six-pack daarvan kost normaal meer dan €4,00 en was nu €1,00. Daarnaast kocht ik toen vooral veel wijn met 50% korting. En omdat deze korting anders in de kassa stond dan Bonus acties had ik bij elk 6 flessen van dezelfde wijn ook nog eens 10% extra korting. In deze tijd ging ik elke dag wel even langs de Albert Heijn en steeds op andere momenten, want elke dag kwamen er wel nieuwe producten bij. Ik ben alleen niet meer op de laatste 2 uitverkoopdagen gegaan. Dat moment zouden de verse producten met grote korting worden verkocht, maar wij zouden binnen 2 maanden gaan verhuizen en ik wilde mijn vriezer juist leeg hebben in plaats van extra aanvullen.

Weggooien is zonde

Overigens vind je niet alleen houdbare producten in deze bakken. Sommige winkels hebben ook speciale koeling ingericht voor items met korting. Bij veel winkels is dit 30 of 35% korting, bij Jumbo zijn het ronde prijzen. Overigens liggen deze producten bij veel winkels ook gewoon in de normale schappen. Het kan dus lonen om even goed te kijken. Ik kocht bij Jumbo 4 hamburgers voor op de barbecue voor €1,00, normale prijs was meer dan €3,00. Ook groenten die je die avond toch meteen wil eten of in kan vriezen kun je prima uit een kortingsbak trekken. Kaas kun je eventueel raspen en invriezen. Yoghurt en andere zure melkproducten zijn nog tot een week na de t.h.t. te gebruiken.

Lidl

Afgelopen week werd bekend dat Lidl voortaan ook gaat werken met uitverkoopbakken tegen voedselverspilling. Je kunt dan producten kopen die op hun t.h.t. datum zitten voor (afhankelijk van het soort product) €0,25 of €0,50. Wat niet (via deze weg) verkocht wordt gaat vervolgens in een Too Good To Go box die je bij Lidl nu voor €2,99 kunt kopen.

Het kost je eigenlijk weinig extra tijd om gewoon even langs de uitverkoopbakken te lopen. Of in de winkel even extra opletten naar de (meestal) opvallende en afwijkende stickers voor extra korting. Het kan je heel wat besparingen opleveren. Maar koop nooit iets omdat het goedkoop is, maar vooral omdat je het ook echt gaat gebruiken.

8 gedachten over “Waarom je altijd even langs de uitverkoopbak moet lopen in de supermarkt”

  1. Ja ik ben echt dol op zulke bakken en op toogoodtogo. Alleen het verspakket die ik hier gisteren bij de lidl haalde viel me helaas erg tegen.

  2. Ik ben groot fan van deze bak bij Jumbo. Meestal stem ik mijn menu voor die dag er op af. En het bio-vlees gaat de vriezer in als er aanbod is.

  3. Goh, leuke tip. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit op deze bak gelet bij Jumbo. Ga ik ook eens doen.

  4. Xenos koopt partijen op. Einde van de maand als tht verloopt prijzen ze soms af naar 0.25 Niet elke Xenos prijst €0.25 soms €050 of €1.00. Ligt aan manager. Ook Holland and Barrett prijst tegenwoordig 75% einde van de maand. Ik koop dan thee en soms chocolade. Coop prijst verse producten op dag van tgt met 50% sommige filialen 35% Ik koop kaas en bio vlees bij de Coop met 50%.

  5. Zo jammer dat Xenos hier weg is! Kocht daar inderdaad vaak producten voor weinig. Knorr wereldgerechten falafel voor een dubbeltje was de beste deal. Alle wraps ingevroren en maanden goedkoop wraps gegeten. ?

  6. Vind het wel jammer dat bij supermarkten de grootste kortingen gegeven worden op kant en klare producten iets wat ik zo min mogelijk koop. En je laatste zin is zeker waar, dan blijf je met dingen zitten die je tegen je zin op moet maken , want ook al was het afgeprijsd weggooien blijft zonde. Vroeger kocht ik dingen alleen omdat ze afgeprijsd waren , tegenwoordig moet het ook iets zijn wat ik anders ook al kocht.

  7. Supermarkten hebben geen invloed op wat overblijft. Daarnaast hebben komkommers geen houdbaarheidsdatum en gaan die daarom waarschijnlijk wel op voor ze slecht worden. Idem met de verpakking, die veranderd ook niet.

  8. Ik heb vanmorgen bij Lidl 2 broden gekocht, voor 25 cent per stuk.
    Brood is 1 dag oud, natuurlijk ietsje minder vers dan het normale brood, maar hier thuis geeft niemand daar iets om. Lekker voordelig!

Reacties zijn gesloten.