kookboek budgetproof jamie oliver budget goedkoop courgette tomaten pannen
Bespaartips

Zo gebruik je een kookboek, zonder dat je over je budget gaat

Ik vind het leuk om met regelmaat nieuwe recepten uit te proberen. Soms verzin ik zelf iets, andere keren zoek ik wat op internet, in supermarkt magazines zoals Allerhande of kookboeken en natuurlijk haal ik ook inspiratie uit de maaltijdboxen die ik soms bestel. Waar ik zelf vaak tegenaan loop is dat als je dan zo’n recept wil maken dat je tientallen euro’s verder bent voor je aan het koken bent. Voor speciale gelegenheden vind ik dat prima, maar voor op een normale dinsdagavond waarop ik een keertje ‘avontuurlijk’ wil eten. Daarom heb ik inmiddels een aantal shortcuts ontdekt die mij veel geld besparen.

Bekijk budgetproof opties

In recepten willen de desbetreffende koks nog wel eens kiezen voor luxe producten, het is dan goed om te kijken of er een goedkopere opties zijn. Vervanging zal waarschijnlijk niet altijd precies hetzelfde effect geven, maar dat betekent niet dat het niet net zo lekker is! Vervang bimi voor broccoli, shiitake voor kastanjechampignons of sugar snaps voor sperzieboontjes.

Kruiden en specerijen

Soms zijn verse kruiden onmisbaar, maar in veel andere gevallen zijn gedroogde of ingevroren versies prima opties. Nou zijn gedroogde kruiden ook al vrij prijzig, maar bij Sostrene Grene kun je voor nog geen euro een flinke zak vinden. Ook bij Lidl, bijvoorbeeld tijdens de Aziatische en Arabische weken, kun je goedkope kruiden en specerijen vinden. Bij Lidl zag ik laatst trouwens ook ingevroren kruiden en ik gebruikte deze in een pastasaus en dat was erg lekker!

Vers versus houdbaar

Niet alleen kruiden kun je uit de vriezer of een potje nemen, ook voor andere producten kun je kiezen voor langer houdbare opties in plaats van verse keuzes. Niet elke houdbare optie is een even goede vervanger van vers, maar er best wel wat geld te besparen als je de juiste keuze maakt. Zo gebruik ik zelf altijd (houdbare en ongezoete) slagroom in plaats van kookroom, het verschil in prijs is meestal niet heel groot maar die paar centen tellen wel op als je altijd deze keuze maakt. Het werkt trouwens ook andersom; van veel verse producten zijn de restjes prima in te vriezen en later nog een keer te gebruiken.

Vorm of soort

Staat er in het recept dat je kleine mozzarellabolletjes moet gebruiken? Kies dan gewoon voor een grote bol die je in stukjes snijdt. Moet je een pastavorm gebruiken die alleen bij de dure A-merken te vinden is? Ga dan voor een versie die erop lijkt van een huismerk. Zo zijn er wel meer opties en keuzes waarbij een verschil in vorm of soort een enorm verschil kan maken in prijs, kies wanneer de vorm belangrijk is en wanneer je het op een andere manier kan oplossen.

Kijk verder dan je neus lang is

Iets wat mij ook altijd opvalt is dat je bij veel recepten maar een deel van je aankopen gebruikt, houdt hier voor de dagen nadat je het recept gemaakt hebt rekening mee en gebruik deze lekker op. Zo bespaar je nog even dat kleine beetje extra wat een extra kers op de taart is natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *